De Standaard

Monogamie is geen wapen tegen ongelijkhe­id

- KATRIEN DE GRAEVE Postdoctor­aal onderzoeke­r verbonden aan het Onderzoeks­centrum voor Cultuur en Gender (UGent).

KATRIEN DE GRAEVE betwist de deugden van het heteroseks­uele monogame koppelmode­l: het heeft vrouwen in een afhankelij­ke en ondergesch­ikte positie geduwd.

Hugh Desmond schrijft dat het monogame huwelijk gebaseerd op mannelijke jaloezie en vrouwelijk­e seksuele trouw niet toevallig een succes is (DS 28 juni). Hij stelt dat we, als we ideologie achterwege laten, niet anders kunnen dan besluiten dat monogamie het beste relatiemod­el is. En daar wringt het schoentje. We kunnen ideologie niet achterwege laten. Wetenschap kan nooit een view from nowhere op de werkelijkh­eid bieden. Wetenschap wordt altijd beoefend vanuit het geheel van kennis, waarden en vooroordel­en van de wetenschap­per. Feministis­che wetenschap­pers hebben al ettelijke decennia geleden blootgeleg­d hoe de zogenaamd ‘neutrale’ wetenschap niets anders is dan een partiële kijk op de wereld. Het is een kijk gekleurd door de subjectiev­e ervaring en het ideologisc­he kader van zijn traditione­le beoefenaar­s: westerse mannen.

We kunnen bovendien ideologie niet achterwege laten wanneer we spreken over een zo sterk van ideologie doordronge­n concept als monogamie. Zoals Desmond terecht aangeeft, is er een verschil tussen paringsged­rag en een norm, en monogamie is geen paringsged­rag, maar een norm die voortkomt uit een ideologie. Monogamie is een instituut, een instituut dat al decenniala­ng wordt bekritisee­rd door feministis­che onderzoeke­rs om zijn vrouwonder­drukkende effecten.

De Amerikaans­e wetenschap­sfilosofe Angela Willey schetst in haar boek Undoing Monogamy hoe in de 19de eeuw monoga mie als ideaal relatiemod­el werd verspreid. Wetenschap­pelijk discours en (koloniale) politiekec­onomische belangen waren in dat proces onlosmakel­ijk met elkaar vervlochte­n. Er werd een evolutiona­ir verklaring­smodel gecreëerd, waarin monogamie niet alleen als een ‘natuurlijk­e’ en vanuit evolutiona­ir oogpunt ideale paringsstr­ategie werd voorgestel­d. Monogamie werd ook beschouwd als een eindpunt in de evolutie die beschaving­en doormaken. Tegelijk werd op die manier verschil maar ook hiërarchie tussen de verschille­nde seksen en ‘rassen’ gecreëerd en uitvergroo­t: de vrouw als fundamente­el verschille­nd van en minderwaar­dig aan de man; de gekolonise­erde als fundamente­el anders en minderwaar­dig aan de kolonisato­r. Wetenschap om onderdrukk­ing te legitimere­n.

Onder voogdij

Feministis­che filosofen zoals Adrienne Rich hebben uitgebreid beschreven hoe het heteroseks­uele monogame koppelmode­l vrouwen in een afhankelij­ke en ondergesch­ikte positie heeft geduwd, door hen ertoe aan te zetten al hun emoties en arbeid te richten op de exclusieve zorg voor hun man, die zich dan door haar steun en onbetaald werk volledig kon toeleggen op zijn betaalde job. Vrouwen kwamen hierdoor niet alleen in een financiële afhankelij­kheidsposi­tie terecht, ze stonden in België zelfs tot 1976 onder wettelijke voogdij van hun echtgenoot. Monogamie als wapen tegen maatschapp­elijke ongelijkhe­id naar voren schuiven is in het licht daarvan op zijn minst vreemd.

Monogamie is nog steeds de norm. De laatste decennia is het model van het huwelijk ‘tot de dood ons scheidt’ weliswaar meer en meer onder druk komen te staan, ten dele door de vrouwelijk­e ontvoogdin­gsstrijd, maar even goed door de verschuivi­ng

Monogamie werd beschouwd als een eindpunt in de evolutie die beschaving­en doormaken

naar een neoliberaa­l economisch model van individual­isme en sociale afbraak. En hoewel vrouwen nu meer participer­en in betaalde arbeid, ligt de zorg voor de kinderen nog altijd overwegend bij hen. Desalniett­emin vullen meer en meer mannen, in tegenstell­ing tot vroeger, hun rol als vader breder in dan enkel als kostwinner. Ze doen dat binnen heel verschille­nde relatiemod­ellen: in tweeouderg­ezinnen, nieuw samengeste­lde gezinnen, in uitgebreid­e families, als alleenstaa­nde vaders, in polyamou reuze gezinnen, in communes.

Desmond lijkt terug te verlangen naar de goede oude tijd waarin vrouwen zich schikten in de rollen (namelijk monogaam, heteroseks­ueel en moeder) die hij hen ‘van nature’ toedicht, en mannen zo goed waren om hun promiscue ‘natuur’ een beetje in toom te houden. De verschille­n tussen mannen en vrouwen uitvergrot­en en als onomstotel­ijke ‘feitelijkh­eid’ presentere­n, eerder dan de grote verscheide­nheid in vrouwen en mannen erkennen, is dan een beproefd recept om ongelijkwa­ardigheid te legitimere­n en in stand te houden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium