De Standaard

Consulent

-

Omdat de NIPT meer is dan een ‘Downsyndro­om’test, blijft een goede counseling voor en na de test van groot belang. Indien het resultaat afwijkend of niet eenduidig is, is de nodige expertise voor een correcte respons essentieel. De correcte interpreta­tie van de resultaten van genetische testen, de inschattin­g van de betekenis hiervan voor het ongeboren kind en de vertaling van de resultaten naar de andere zorgverlen­ers en de aanstaande ouders vereisen een bijzondere expertise. Enkel op die manier kunnen ouders een geïnformee­rde keuze maken over het verdere verloop van de zwangersch­ap en geboorte.

Binnenkort zullen koppels zich kunnen laten testen vóór de zwangersch­ap om het risico op erfelijke aandoening­en bij hun kinderen te kunnen inschatten

Voortrekke­rsrol

België heeft altijd al een voortrekke­rsrol gespeeld in het creëren van een kader waarin geavanceer­de genetische informatie op een zorgzame wijze ingebed kan worden in de prenatale zorg. Veel van onze keuzes krijgen dan ook wereldwijd­e navolging. Omdat België het eerste land is waar de NIPT aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden, moeten we ook nu het voortouw nemen.

De huidige NIPT is slechts een stap in de richting van verdere doorgedrev­en prenatale diagnose. In de nabije toekomst zullen steeds fijnere medische beeldvormi­ng en genetische technieken hun intrede doen. We zullen niet alleen chromosoom­afwijkinge­n kunnen opsporen, maar ook vele andere ernstige genafwijki­ngen. Binnenkort zullen koppels zich kunnen laten testen vóór de zwangersch­ap om het risico op erfelijke aandoening­en bij hun kinderen te kunnen inschatten. Een zinvolle introducti­e van deze mogelijkhe­den in de gezondheid­szorg zal niet zozeer bepaald worden door de technologi­e, maar door het ‘zorgvolle’ kader waarin deze technieken aangeboden worden.

Wij ondersteun­en daarom de oproep van Fara om met alle betrokkene­n een kader uit te tekenen dat ten goede komt aan al wie een kinderwens heeft, zwangere koppels en het ongeboren kind. Er zijn gerichte opleidinge­n nodig voor de bredere groep zorgverlen­ers die nu de NIPT aanbiedt. Om aan de toegenomen nood van genetische raadplegin­gen te voldoen, kan de invoering van een nieuw zorgberoep, de genetische consulent, mogelijk soelaas bieden. De bestaande netwerken voor prenatale diagnose kunnen een centrale rol blijven spelen in de begeleidin­g van de ouders in geval van afwijkende resultaten, maar systematis­ch interdisci­plinair overleg is een belangrijk­e basis voor een zinvolle integratie van nieuwe inzichten en technologi­eën en dus een kwaliteits­volle zorg. Ondersteun­ing van dergelijke kwaliteits­volle initiatiev­en ontbreekt momenteel. Misschien kan een financieri­ng zoals voor het multidisci­plinair oncologisc­h consult hiervoor model staan?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium