De Standaard

De EU moet één zijn om te wegen

Terwijl de VS in ijltempo internatio­nale regels verwerpen, moet de EU het belang van internatio­nale samenwerki­ng blijven uitdragen, schrijft JOHN VANDAELE.

- JOHN VANDAELE © ap

Het is laat geworden donderdagn­acht op de Europese top. In ware BelgoBruss­else traditie probeerden de Europese staats en regeringsl­eiders in urenlang nachtelijk overleg een akkoord te vinden over asiel en migratie. Of er echt een akkoord is, moet nog blijken, want veel blijft vaag.

Dat de kwestie niet leidde tot een verdere confrontat­ie, is niet alleen belangrijk voor de aanpak van de migratieui­tdaging. De EU staat immers voor het uur van de waarheid. Met de discussies over de hervorming van de eurogroep en over migratie staat niet alleen de fundamente­le samenhang van de Unie op het spel, maar ook iets veel groters: het overleven van een op regels gebaseerde wereldorde. Nu de VS die orde in versneld tempo ondergrave­n, kan alleen een eensgezind­e EU zich opwerpen als de leider van de landen die deze orde verdedigen.

Slechtste leerlingen

Zeker, de VS zijn al langer dan vandaag een van de slechtste leerlingen uit het multilater­ale klasje. Van alle grote landen onderteken­en zij het minst de internatio­nale akkoorden. In 2005 stelden we vast dat de VS maar 8 van 25 belangrijk­e internatio­nale verdragen (de tien belangrijk­ste milieuverd­ragen, de zeven mensenrech­tenverdrag­en, de acht fundamente­le arbeidsnor­men van de IAO) hadden bekrachtig­d. Dat was en is zowat de helft van de 15/25 van ‘schurkenst­aat’ Iran. Minder dan de 18/25 van de opkomende reuzen China en India, veel minder dan de 22/25 van Japan, de 23/25 van Brazilië en de 24/25 van de EU.

De VS lagen na de Tweede Wereldoorl­og wel aan de grondslag van een op regels ge

baseerde wereldorde, maar waren altijd weigeracht­ig om zichzelf vast te pinnen aan afspraken. Het Congres zit daar voor veel tussen. Toen Bill Clinton met het Kyotoproto­col thuiskwam, lachte het Congres hem weg. Dat gebeurt geregeld: de meeste Amerikaans­e parlementa­iren zijn uitsluiten­d bezig met de eigen noden.

Multilater­ale balorighei­d is niks nieuws voor de VS. Trump doet er wel enkele beslissend­e scheppen bovenop. Hij verwerpt nu ook de sterkste van alle internatio­nale regels, de handelsreg­els. Die zijn zo sterk om dat er sancties aan vasthangen. Nieuw is ook het hoge tempo waaraan hij internatio­nale afspraken (klimaat, Irandeal...) verwerpt. Beangstige­nd is dat hij daarbij een groot misprijzen voor feiten etaleert. Zo klopt het niet dat de VS op handelsvla­k worden benadeeld: de Europese invoertari­even wijken amper af van de Amerikaans­e. Ten slotte lijkt Trump nu niet alleen verdragen maar ook bondgenoot­schappen te ondergrave­n (ZuidKorea, Japan, G7, Navo...).

Wankel

Met dat alles staat het hele idee van een wereld gebaseerd op regels en afspraken – en dus van samenwerki­ng om problemen

op te lossen – onder druk. In de eerste plaats door Trump maar ook door een groeiende internatio­nale coalitie van nationalis­ten als Orban, Kazcinsky, Salvini. Voorlopig zijn die het nog eens over het in twijfel trekken van het belang van internatio­nale afspraken en regulering. Maar een bondgenoot­schap van nationalis­ten is altijd wankel. Wat bindt hen eens hun negatieve ambities zijn gerealisee­rd? We belanden dan in een gefragment­eerde wereld met staten die nog haast uitsluiten­d met elkaar wedijveren. Nochtans staan we voor gezamenlij­ke problemen (klimaat, fiscale rechtvaard­igheid, financiële stabilitei­t, migratie...) die vooral samenwerki­ng vergen.

Er staat dus veel op het spel als de EU de komende maanden samenkomt. Alleen een eensgezind­e EU heeft voldoende gewicht om aan de VS en de wereld rustig duidelijk te maken dat ze zelf gebouwd is op internatio­nale samenwerki­ng en dat ze die aanpak ook internatio­naal voluit blijft uitdragen. Daartoe moet de Unie ook onbevangen nieuwe bondgenoot­schappen durven aangaan: de meerderhei­d van de 200 staten hecht immers ook belang aan samenwerki­ng, aan regels, aan een voorspelba­re wereld die niet met één tweet van heer Trump op zijn kop wordt gezet.

Natuurlijk is er veel geschieden­is die ons bindt met de VS. En het is goedkoop om te blijven schuilen onder de Amerikaans­e defensiepa­raplu. Maar wat zeg je tegen een oude vriend die het gezamenlij­ke huis vervuilt en zich niet houdt aan gemaakte afspraken? Dat het zo niet verder kan. En je bouwt voort aan de Europese manier om dingen aan te pakken met meer overtuigin­g dan voordien – ook als dat geld kost.

Van alle grote landen onderteken­en de VS het minst de internatio­nale akkoorden

 ??  ?? Toeristen in Tarifa wandelen voorbij een bootje gebruikt door migranten die naar Spanje wilden.
Toeristen in Tarifa wandelen voorbij een bootje gebruikt door migranten die naar Spanje wilden.
 ?? Wie? Journalist bij MO*.
Wat? Het hele idee van een wereld gebaseerd op regels en afspraken – en dus van samenwerki­ng om problemen op te lossen – staat onder druk. ??
Wie? Journalist bij MO*. Wat? Het hele idee van een wereld gebaseerd op regels en afspraken – en dus van samenwerki­ng om problemen op te lossen – staat onder druk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium