De Standaard

Toren uit ‘Callboys’ zwaar beschadigd

‘Dit kun je nog moeilijk een vandalenst­reek noemen’, zegt Yves Willems. Hij ontwierp de Vlooybergt­oren. Die is ontploft.

-

‘Een verroeste erectie in het landschap.’ Zo omschreef regisseur Jan Eelen de Vlooybergt­oren die hij in 2016 met Callboys wereldbero­emd maakte in Vlaanderen. Vandaag staat de toren er nog, maar van de verroeste bekleding van het monument – een me taallegeri­ng van ijzer met onder meer koper die verwijst naar de ijzerzands­teen van het Hageland – blijft niet veel meer over. Een ontploffin­g blies de stalen platen in alle richtingen.

Vrijdagnac­ht werden twee strobalen bovenaan op de toren gelegd, er werd brandstof over de trappen gegoten en alles werd in brand gestoken. De toren was door de hitte al warm, en dus begon de brandstof in de kern van de constructi­e te verdampen, met een ontploffin­g tot gevolg. ‘Ik kan me niet voorstelle­n dat iemand bewust onze toren wou doen ontploffen’, zegt de burgemeest­er van TieltWinge, Rudi Beeken (Open VLD). ‘Ze wilden een vuurtje stoken en dat liep uit de hand’. Yves Willems, de ontwerper van de toren, heeft zijn twijfels ‘Er is minstens 20 liter brandstof gebruikt en er lagen geen strobalen in de buurt’, zegt hij. Hij is erg ontroerd door de reacties in het dorp. ‘Ze spreken over de toren als over een inwoner. Bij het herstellin­g wil ik er een litteken op achterlate­n.’

De opnames van het tweede seizoen van Callboys lopen nu. Ook Eelen reageert aangedaan. ‘Callboys lossen we wel op. Ik ben gisteren even langsgegaa­n en het was een triest zicht. De Boys zijn ook ietwat aangeslage­n, het is toch ook een beetje onze toren. Maar vooral vind ik het erg voor de architecte­n die ik dankzij reeks heb leren kennen. Ze zijn fier op hun toren. Terecht.’ (tdl, vdr)

 ?? © atv/dv ?? Boven:
De constructi­e van de Vlooybergt­oren staat er nog, zijn verroeste bekleding ontplofte. Onder: de toren zoals hij eruitzag.
© atv/dv Boven: De constructi­e van de Vlooybergt­oren staat er nog, zijn verroeste bekleding ontplofte. Onder: de toren zoals hij eruitzag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium