De Standaard

WK VOETBAL

- JÜRGEN GERIL © afp

Argentinië, Portugal en Spanje out Rode Duivels vanavond aan zet Japan mag geen nieuw Wales worden

Zowel Cristiano Ronaldo (33) als Lionel Messi (31) liggen uit het WK. Was dit het laatste grote tornooi uit hun carrière?

Puskas, Eusebio, Cruijff, Platini … Het zijn de ongekroond­e koningen van ons voetbal, wereldtopp­ers die nooit een wereldtite­l wonnen. Zet Lionel Messi en Cristiano Ronaldo ook maar in dat rijtje. Zoals verwacht ging Argentinië er in de 1/8ste finales uit tegen Frankrijk, Portugal crashte verrassend­er tegen Uruguay. In 2022 als het WK in Qatar begint, zal Ronaldo 37 en Messi 35 jaar zijn. Wellicht is de Portugees op zijn 65ste nog altijd even fit, maar speelt hij nog eens een WK? ‘Eén ding is zeker’, zei Ronaldo zaterdag. ‘Dit Portugese nationale team zal een van de beste blijven, maar het is nu niet het moment om te praten over het vertrek van een speler of van een bondscoach.’

Messi zwijgt

Terwijl Ronaldo mist spoot, hulde Messi zich in stilzwijge­n. Na de eliminatie kondigden ploegmaats Biglia en Mascherano aan dat ze stopten als internatio­nal, maar de aanvaller van Barcelona meed de pers. Toch voelen verschille­nde media de bui hangen: Messi neemt afscheid bij Argentinië. Hij deed het al in 2016 toen hij drie finales had verloren, maar liet zich toen nog overtuigen tot een comeback. Nu is het genoeg geweest. Fransman en tegenstand­er Paul Pogba wakkerde de geruchten nog aan.

‘Messi is al tien jaar de beste ter wereld. Hij zal dit nog enkele jaren blijven, maar misschien was dit wel zijn laatste WK. Toch zal hij blijven voortleven in de herinnerin­g van elke speler, elke journalist en elke persoon ter wereld. Hij is van een andere orde.’

Die andere dimensie bereikte hij dan vooral bij Barcelona waar hij alles kapot speelde, want met Argentinië won Messi geen platte prijs en verloor hij vooral (finales). Op dit WK was het weer noppes. Eén mooi doelpunt tegen Nigeria, dat wel, maar in tegenstell­ing tot voorganger Diego Marado Cristiano Ronaldo. na kon hij Argentinië nooit naar een hoger niveau stuwen.

Maradona

Maradona – al dan niet onder invloed – bleef wel mild voor Messi en schoot vooral op bondscoach Jorge Sampaoli. ‘Argentinië speelde op dit WK een fantasygam­e’, aldus Maradona. ‘Messi moest de bal ophalen, het spel verdelen, de assists geven en nog zelf scoren ook. En dat terwijl hij op een eiland stond, ver van de goal. Hij kan het niet in zijn eentje. Als Argentinië de bal had wist niemand wat ze moesten doen. Druk zetten: dat konden ze niet.’

Hij wil eerder dat bondscoach Sampaoli oprot dan Messi. Maar op de vier WK’s waaraan hij deelnam scoorde Messi nooit in de knockoutfa­se. Nooit. Al heeft hij die statistiek wel gemeen met Ronaldo die weliswaar op vier wereldbeke­rs scoorde, maar ook al zijn doelpunten binnenknal­de in de groepsfase. Hij kan wel pronken met een hattrick tegen Spanje en de gedachte dat hij met Portugal in 2016 al Europees kampioen werd.

‘Het einde van een tijdperk is in zicht’, stelde ook de Nederlands­e analist Frank de Boer. ‘De suprematie van Ronaldo en Messi verdwijnt. Ronaldo is fysiek nog top, maar ook bij hem zal de dominantie afnemen. En bij Messi twijfel ik zelfs of hij zich nog kan opladen voor één extreem goed jaar bij Barcelona. Hij zal nog matchen spelen waarin hij uitblinkt, maar ze zullen spaarzamer worden.’ Op dit WK konden we al vaststelle­n dat Messi soms niet meer loopt dan 7 à 8 kilometer.

Het is aan jongens als Mbappé om de scepter over te nemen. De 19jarige Fransman is goed op weg om de ster te worden van dit WK. Hij kan de leegte van een voetbaltoe­komst zonder Messi of Ronaldo opvullen.

‘Misschien was dit wel het laatste WK van Messi’

PAUL POGBA Middenveld­er van Frankrijk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium