De Standaard

Bewoners opgesloten in eigen woning

- (rdb/ddl)

Nagenoeg een hele zaterdagna­middag en een deel van de avond zaten tientallen buurtbewon­ers opgesloten in hun woning in de wijk Stokkel. Reden was een verdachte wagen die in de buurt geparkeerd stond. In die wagen zouden mogelijk explosieve­n of andere gevaarlijk­e stoffen hebben gezeten en dus werd de ontmijning­sdienst van het leger, Dovo, er bij gehaald.

De hele buurt werd vanaf iets voor twee uur hermetisch afgesloten en alle bewoners moesten binnen blijven. Op een bepaald moment kwam de politie zelfs de raad geven aan sommige bewoners en handelaars om achteraan te blijven in hun woningen.

Iets na vijf uur in de namiddag werd de buurt opgeschrik­t door twee ontploffin­gen. Het ging om gecontrole­erde ontploffin­gen van materiaal dat de robot van de ontmijning­sdienst uit het voertuig had gehaald.

De hele operatie maakte deel uit van een terrorisme­onderzoek dat geleid wordt door de federale gerechteli­jke politie van Antwerpen. Maar waarom net die wagen werd opgespoord, wilde het federale parket niet kwijt. Ook op an dere plaatsen waren er gelijktijd­ige politieact­ies, maar ook hier kwam er geen verdere uitleg. Het enige wat het parket wilde bevestigen, is dat de wagen geen bomauto was. Dat is een geruststel­ling, zeker omdat op amper tweehonder­d meter van de locatie alle wedstrijde­n van de Rode Duivels op groot scherm worden uitgezonde­n. Daar komen enkele duizenden toeschouwe­rs op af.

De komst van de ontmijning­sdienst zou alleen ‘conform de procedures van een terrorisme­onderzoek’ geweest zijn. Het parket geeft vandaag meer uitleg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium