De Standaard

Protest tegen 12urige werkdag

Het plan om werknemers tot zestig uur per week te laten werken, lokt de eerste grote protesten uit tegen de regering van Sebastian Kurz.

-

BRUSSEL I Onder de slogan ‘Voor een beter leven’ kwamen zaterdag zo’n 80.000 mensen op straat in de Oostenrijk­se hoofdstad Wenen om te protestere­n tegen een wetsvoorst­el van de regering. De demonstran­ten pikken het niet dat het parlement donderdag een wet goedkeurt die de arbeidstij­d verlengt tot mogelijk twaalf uur per dag en zestig uur per week. Sprekers op de betoging stelden dat de maatregel een gevaar inhoudt voor de gezondheid van werknemers en hun vrije tijd zal aantasten.

De regering van de 31jarige kanselier Sebastian Kurz, sinds december aan de macht, argumentee­rt dat de maatregel nodig is om de concurrent­iekracht van de bedrijven te verhogen. De normale arbeidsdag in Oostenrijk duurt acht uur, per week wordt er veertig uur gewerkt, met een mogelijke verlenging tot tien uur per dag en vijftig uur per week. Dat plafond wil de regering, waartoe ook de extreemrec­htse Vrijheidsp­artij behoort, optrekken. Ze beklemtoon­de wel al dat dit alleen kan op vrijwillig­e basis, en niet verplicht kan worden door een bedrijf.

Kerk protesteer­t

Maar dat kan de protestbew­eging niet stillen. Zelfs de bisschoppe­nconferent­ie waarschuwt dat werknemers verplicht kunnen worden ook op officiële feest en enkele weekenddag­en te werken. Het plan kan in hun ogen zelfs ongrondwet­telijk zijn. De regering geeft blijk van een ‘geringscha­tting van het familielev­en’, aldus de bisschoppe­n, die vrezen voor een ‘dijkbreuk’ als het voorstel donderdag wordt goedgekeur­d. ‘Zeker in tijden waarbij de stress op het werk toeneemt, mag men niet raken aan de zondagsrus­t’, verklaarde kardinaal Christoph Schönborn.

Het verbond van katholieke families eist dan weer een uitzonderi­ng voor ouders met kinderen onder de veertien jaar: ‘Kinderen hebben tijd, stabilitei­t en vertrouwen nodig. We kunnen hen niet over en weer schuiven zoals figuurtjes in een spel.’

‘In tijden waarbij de stress op het werk toeneemt, mag men niet raken aan de zondagsrus­t’

CHRISTOPH SCHÖNBORN Aartsbissc­hop van Wenen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium