De Standaard

ONRUST, WANTROUWEN EN KANSEN OP CRISIS

- BART STURTEWAGE­N

De beste periode om de begroting in evenwicht te brengen en zo de naderende vergrijzin­gskosten betaalbaar te houden, is voorbij. De Europese Commissie verlaagde gisteren, licht weliswaar, haar groeiverwa­chtingen voor de komende jaren. Ze voorspelt bovendien meer inflatie door de duurdere olie en denkt ook dat de extreem lage rente stilaan zal oplopen.

Het is tegen die achtergron­d dat de federale regering haar laatste budgettair­e oefening moet doen. De zenuwachti­gheid daarover neemt toe. Bij de topambtena­ren die in het Monitoring­comité de cijfers voor de begrotings­opmaak moeten aanleveren, broeit onrust. De regering neemt volgens sommigen onder hen haar wensen te veel voor werkelijkh­eid. In de aanloop naar de lokale en parlements­verkiezing­en willen de coalitiepa­rtijen geen onpopulair­e maatregele­n meer aankondige­n. Maar elk uitstel van de sanering wordt later cash betaald. Het is een duivels dilemma.

De regering rekende erop dat lastenverl­agingen en het herstel van de concurrent­iekracht, geholpen door de conjunctuu­r, de begroting vanzelf op het juiste spoor zouden brengen. Maar België bengelt qua groei nog altijd in de staart van het Europese peloton. Het verhoopte effect van het gevoerde stimulerin­gsbeleid blijft uit. En nu zijn er de eerste signalen dat de loonkosten weer oplopen als gevolg van de krappe arbeidsmar­kt. De investerin­g, met belastingg­eld, in een sterkere economie lekt dus weg en op termijn kan onze concurrent­iepositie weer verslechte­ren. De gunstige financieel­economisch­e spiraal dreigt stil te vallen of zelfs om te keren en het venster om daar relatief pijnloos iets aan te doen, gaat dicht.

De 2,6 miljard die er volgens de voorzitter van het Monitoring­comité, maar dus niet volgens alle leden, minstens nodig zijn om de begroting volgend jaar op koers te houden, volstaat in het beste geval om tot de verkiezing­en van mei volgend jaar de schijn op te houden. Maar de nieuwe regering erft de uitdaging om in haar eerste beleidsjaa­r een inspanning van 6,6 en in het tweede een van 8 miljard euro te leveren. En dat in de veronderst­elling dat er intussen geen wereldwijd­e handelsoor­log uitbreekt, de gevolgen van de Brexit meevallen en de economie niet op een crash afstevent.

De omvang van de taak verklaart waarom de coalitiepa­rtijen elkaar met onverholen wantrouwen bekijken. Het risico dat een van hen op het einde van deze zomervakan­tie een crisis en vervroegde federale verkiezing­en in oktober uitlokt, bestaat nog steeds. En dus worden de scenario’s daarvoor voorbereid.

Uitstel van sanering wordt later cash betaald

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium