De Standaard

Wissel van de macht bij letterenfo­nds

Speelt columniste en opiniemaak­ster Mia Doornaert (72) binnenkort een sleutelrol in de Vlaamse letterenwe­reld? De NVA schuift haar naar voren als onafhankel­ijk kandidaat.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE VANDEN BOSCH Volgt Mia Doornaert …

BRUSSEL I De Vlaamse regering beslist vandaag over de benoeming van nieuwe bestuurder­s voor het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Er is ook een vacature voor een nieuwe voorzitter, die oudpolitic­us Jos Geysels moet opvolgen aan het hoofd van de nieuwe raad van bestuur. Die benoeming zou worden ingevuld door de NVA. De Standaard vernam dat de partij daarvoor columniste en opiniemaak­ster Mia Doornaert voordraagt.

Onmisbare speler

Het VFL is de instelling die de Vlaamse literatuur promoot in het buitenland. Het fonds beslist daarnaast over stimulerin­gs en werkingsbe­urzen voor auteurs en literaire tijdschrif­ten, en reikt subsidies uit voor auteurslez­ingen, literaire evenemente­n en organisati­es. Daarmee is het een onmisbare speler in de Vlaamse letterenwe­reld.

De voorzitter van het VFL maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de organisati­e en heeft daardoor een aanzienlij­ke invloed op de werking ervan. Samen met de raad van be stuur beslist hij of zij tevens wie er zitting heeft in de diverse adviescomm­issies van het fonds. Het gaat om een mandaat van vier jaar, dat eenmaal kan worden verlengd.

De NVA zegt bewust gekozen te hebben voor iemand met een onafhankel­ijk etiket, die aan de top van het maatschapp­elijk leven staat, thuis is in de literaire wereld en zich sterk inzet voor het algemeen Nederlands.

‘Boeiende uitdaging’

Na haar journalist­ieke carrière op de buitenland­redactie van De Standaard, waarvoor ze nog steeds een tweewekeli­jkse column schrijft, werkte Doornaert als adviseur en speechwrit­er op het kabinet van toenmalig minister van Buitenland­se Zaken Yves Leterme (CD&V). Doornaert verklaarde gisteren ‘zeer vereerd’ te zijn dat ze als kandidaat is voorgedrag­en voor deze functie, die voor haar een ‘boeiende uitdaging’ vormt. … Jos Geysels op?

De voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de organisati­e en heeft daardoor een aanzienlij­ke invloed op de werking ervan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium