De Standaard

Electrabel is plannen Tihange kwijt

-

BRUSSEL I Electrabel vindt de plannen van de veiligheid­sbunker van de jongste kernreacto­r van Tihange 3 niet meer. Dat stelde Ecoloparle­mentslid JeanMarc Nollet gisteren in de kranten van de Waalse mediagroep Sudpresse.

Dat zadelt de elektricit­eitsproduc­ent met een groot probleem op. ‘Omdat Electrabel er niet in slaagde om de bouwplanne­n voor te leggen, hebben we een grondig onderzoek ter plaatse opgelegd’, zegt Fancwoordv­oerder Eric Hulsbosch. Het resultaat is dat Tihange 3 veel langer zal stilliggen dan oorspronke­lijk gedacht.

De kerncentra­le Tihange 3 werd in april stilgelegd voor een onderhouds­beurt. Tijdens de werkzaamhe­den werd betonrot vastgestel­d in een bijgebouw. Bij het wegwerken daarvan bleek dat de bewapening van de betonnen constructi­e op een andere plaats zit dan vermeld in de ontwerppla­nnen waarover Electrabel beschikte. Tot overmaat van ramp was geen spoor van een ‘as built’plan, dat toont hoe de betonijzer­s effectief zijn gelegd. Electrabel is volop bezig met breekwerke­n om een volledig zicht te krijgen op de betonbewap­ening van de bunker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium