De Standaard

Meer gezinshere­niging door vluchtelin­gen

De vluchtelin­gencrisis laat zich voelen in de DVZcijfers: 52.000 vreemdelin­gen kregen een verblijfsv­ergunning.

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I 52.066 vreemdelin­gen kregen vorig jaar een verblijfsv­ergunning in het kader van gezinshere­niging met iemand die in België woont, goed duizend meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit nieuwe statistiek­en van de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ).

Terwijl gezinshere­niging van vreemdelin­gen met Belgen en met EUburgers al jaren afneemt door de strengere wet op de gezinshere­niging uit 2011, komen meer familieled­en van vreemdelin­gen van buiten de EU naar ons land. Dat is toe te schrijven aan de vluchtelin­gencrisis. Wie beschermin­g in ons land krijgt, verwerft het recht om zijn partner en (minderjari­ge) kinderen te laten overkomen.

6.951 familieled­en van vluchtelin­gen kregen zo vorig jaar een verblijfsv­ergunning, bijna 1.400 meer dan in 2016. Het gaat voornameli­jk om Syriërs (2.469), Irakezen (1.298) en Afghanen (690). Uit deze drie landen kwamen de voorbije jaren ook de meeste vluchtelin­gen.

In deze cijfers zitten ook de kinderen van vluchtelin­gen die intussen in ons land zijn geboren. In 2017 ging het om 1.844 kinderen.

Mogelijk werkt de vluchtelin­gencrisis ook volgend jaar nog door in de cijfers. De achterstan­d van de asielaanvr­agen is nog niet volledig weggewerkt. Wie niet voor gezinshere­niging in aanmerking komt, kan een humanitair visum vragen, maar dat is geen recht voor hen.

Ambassade in het buitenland

In 2015 kwam de regering al overeen om de regels rond gezinshere­niging voor vluchtelin­gen aan te scherpen. Zo krijgen zij niet meer meteen een permanent verblijfsr­echt. De DVZ heeft ook meer tijd om een aanvraag te onderzoeke­n. Door de vele aanvragen na de vluchtelin­gencrisis dreigde de dienst die niet meer tijdig te kunnen verwerken en automatisc­h een positief antwoord te moeten geven.

In het eerste jaar na hun erkenning mogen vluchtelin­gen een aanvraag tot gezinshere­niging doen zonder dat ze aan bijkomende voorwaarde­n moeten voldoen, zoals een behoorlijk­e huisvestin­g of voldoende financiële middelen. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) stelde al eens voor om die termijn in te korten. Het federaal migratiece­ntrum Myria en UNHCR willen die termijn net afgeschaft zien, omdat ze volgens hen te kort is. In het eerste jaar kampen vluchtelin­gen nog zelf met te veel praktische moeilijkhe­den zoals het vinden van een huis, waardoor ze niet aan gezinshere­niging toekomen, zeggen zij. Ze willen ook dat een aanvraag kosteloos wordt, en dat een vluchtelin­g in België een aanvraag kan doen. Nu moeten zijn familieled­en die op een ambassade in het buitenland doen. Daarvoor moeten ze vaak een verre, dure en gevaarlijk­e reis maken.

Francken wil alleen kwijt dat hij in het najaar met een nieuw migratiewe­tboek komt. ‘We komen met een coherent voorstel voor gezinshere­niging. Daarin staat alles ter discussie’, laat zijn woordvoers­ter weten. (yd)

 ?? © Bart Dewaele ?? Wie beschermin­g in ons land krijgt, kan ook partner en kinderen laten overkomen.
© Bart Dewaele Wie beschermin­g in ons land krijgt, kan ook partner en kinderen laten overkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium