De Standaard

Geneesmidd­el zeldzame spierziekt­e terugbetaa­ld

-

Patiënten met de zeldzame spieraando­ening SMA krijgen vanaf 1 september een behandelin­g met het geneesmidd­el Spinraza terugbetaa­ld. SMA tast de motorische zenuwcelle­n in het ruggenmerg aan, waardoor de spierfunct­ie afneemt. De ziekte is vaak dodelijk indien ze zich op jonge leeftijd manifestee­rt. Maar of Spinraza nu alle patiënten zal helpen, blijft afwachten. Met name over de werking bij volwassen zijn er weinig gegevens.

Nochtans wordt het tot een van de duurste geneesmidd­elen ter wereld gerekend. Voor Denemarken bijvoorbee­ld staat de prijs van het medicijn niet in verhouding tot de doeltreffe­ndheid.

België en Nederland hebben nu als eerste Europese landen druk gezet op de farmaindus­trie door samen te onderhande­len over de prijs van Spinraza. Ons land probeert samen met Ierland, Luxemburg, Oostenrijk en Nederland naar een systeem van internatio­nale prijsonder­handelinge­n tussen landen en de farmaindus­trie te evolueren. ‘Hoe meer patiënten, hoe groter de marge om te onderhande­len. Deze stap toont dat individuel­e landen de huidige situatie niet meer volhouden’, zegt Jan Rosier, hoogleraar aan de UCD Dublin en de KU Leuven. (sgy)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium