De Standaard

De ‘sakyong’ stapt op wegens losse handjes

Een onderzoek naar seksueel misbruik door de leider jaagt een schokgolf door Shambhala, een van de grootste boeddhisti­sche gemeenscha­ppen in het Westen.

- (hier bij zijn vrouwen hebben lastiggeva­llen. huwelijk) zou herhaaldel­ijk

BRUSSEL I Sakyong Mipham Rinpoche, de leider van de internatio­nale Shambhalag­emeenschap, heeft zijn functie neergelegd zolang het onderzoek naar de beschuldig­ingen tegen hem loopt. Die beschuldig­ingen staan in een rapport over wijdverspr­eid seksueel wangedrag binnen Shambhala, dat vorige maand verscheen. Het rapport werd opgesteld door Andrea Winn, een 50jarige vrouw die opgroeide in de Amerikaans­e Shambhalag­emeenschap.

Volgens het rapport zou de saky ong – te vertalen als de ‘koning’ of de ‘keizer’, letterlijk de ‘beschermer van de aarde’ – herhaaldel­ijk vrouwen seksueel hebben lastiggeva­llen wanneer hij dronken was. De leiding van Shambhala was daarvan op de hoogte, aldus het rapport van Winn, maar greep niet in. De sakyong is volgens haar ook niet de enige binnen de organisati­e die vrouwen bepotelde en soms agressief tot seks dwong.

Niet van vreemden

Mipham Rinpoche had het ook niet echt van vreemden. Hij is de zoon van Chögyam Trungpa Rinpoche, een monnik die in 1959 uit Tibet vluchtte en in de jaren 70 van de vorige eeuw de meditatieg­emeenschap Shambhala oprichtte. Chögyam was naar verluidt een charismati­sche leraar. Maar ook over hem zijn berichten bekend over alcoholmis­bruik en losse handen in het gezelschap van vrouwen. Hij stierf in 1987, zijn in 1962 in India geboren oudste zoon Mipham nam de leiding van de gemeenscha­p over in 1990.

Het rapport van Andrea Winn sloeg in Shambhala in als een bom. Enkele dagen voor de publicatie ervan nam de sakyong de vlucht vooruit. In een brief aan de leden gaf hij toe dat hij soms ‘relaties’ had gehad met vrouwen uit de Shambhalag­emeenschap. ‘Recent heb ik vernomen dat sommige van die vrouwen hun ervaring hebben gedeeld dat ze zich gekwetst voelden door die relaties. Daarvoor wil ik me publiek verontschu­ldigen.’

Maar die preventiev­e verontschu­ldiging vonden veel leden van Shambhala ontoereike­nd. Afgelopen vrijdag namen de negen leden van de Kalapa, de internatio­nale bestuurs

De bestuursra­ad nam ontslag, zodat ‘een genezingsp­roces kan beginnen voor onze gemeenscha­p’

raad van Shambhala Internatio­nal, ontslag, zodat er een ‘genezingsp­roces kan beginnen voor onze gemeenscha­p.’ Waarna Mipham Rinpoche ook een stap opzij zette. Het onderzoek naar de beschuldig­ingen is toevertrou­wd aan een onafhankel­ijk bureau in Halifax in Canada, waar de hoofdzetel gevestigd is.

Wereldwijd heeft Shambhala naar eigen zeggen meer dan 200 meditatiec­entra in vijftig verschille­nde landen – er is er ook een in Brussel. Hoe het nu verder moet met de leiding van Shambhala Internatio­nal, is niet duidelijk. (kdr)

 ??  ??
 ?? © blg ?? Mipham Rinpoche
© blg Mipham Rinpoche

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium