De Standaard

Niet voor dwarsfluit­haters

Wie haar greatest hits had verwacht, kwam bedrogen uit. Wie zich vooraf verdiept had in Björks ‘dwarsfluit­album’ werd beloond voor die moeite.

- FLOOR DECKX

Het concert van Björk op het Gentse SintPieter­splein was er eentje in de categorie ‘langverwac­ht’. Het was immers van haar passage op Pukkelpop in 2012 geleden dat de IJslandse superster in België te zien was. Dat concert werd destijds niet zo goed onthaald. Een headliner die zich liet vergezelle­n door een meisjeskoo­r en slechts twee muzikanten? Dat was niet waar de Kievitse festivalwe­i op stond te wachten. Het typeert Björk: ze is nu eenmaal niet de artiest die geeft wat het publiek vraagt. Haar grote hit ‘It’s oh so quiet’, een cover, speelt ze bijvoorbee­ld nooit live.

Die reputatie maakte ze woensdagav­ond waar. Björk speelde haar doorbraaks­ingle ‘Human behaviour’ en ‘Isobel’ (uit haar tweede plaat Post), maar verder stond het concert vooral in het teken van haar jongste plaat, Utopia. Dat album past in de reeks albums waarmee Björk zich de afgelopen 25 jaar op de kaart zette als avantgarde­muzikante en technologi­epionier. Je zou kunnen stellen dat ze na Debut en Post almaar conceptuel­er ging werken. Op die eerste twee albums stond ze nog afgebeeld als zichzelf, al zag je wel meteen een verschil: het ingetogen meisje van Debut was op Post plots een femme fatale geworden, met wapperend, lang zwart haar. Op de cover van Homogenic stond Björk niet meer als zichzelf afgebeeld maar als een geisha, gekleed in een kimono van Alexander McQueen.

Vanaf dat moment nam de IJs landse kameleon bij elk nieuw album een andere gedaante aan én legde ze telkens een andere muzikale focus in haar platen. Zo waren de klanken die je hoorde op Medulla voornameli­jk afkomstig van menselijke stemmen, werd Volta gedomineer­d door koperblaze­rs en wordt Utopia nu al haar ‘dwarsfluit­album’ genoemd. De dwarsfluit­haters lopen er gillend van weg, de liefhebber­s worden erdoor betoverd.

Avatar

Die tweedeling gaat ook op voor Björks concert in Gent. Wie de greatest hits had verwacht, kwam bedrogen uit. Wie zich vooraf verdiept had in het album, werd beloond voor die moeite.

Het podium werd bevolkt door dwarsfluit­spelende mythische wezens (in werkelijkh­eid waren dat de vrouwen van het IJslandse fluitisten­septet Viibra), gigantisch­e bloemkelke­n en een ronddraaie­nd plantenpla­tform. Bij aanvang verscheen een heus manifest op het grote scherm achter Björk en haar muzikanten. Laten we niet dromen van een toekomstig Utopia, stond er te lezen, maar laten we nu al bouwen aan een wereld die natuur en technologi­e met elkaar verzoent. Björk droomt van een utopisch eiland waarop het matriarcha­at zegeviert, de natuur bloeit en de liefde zalft. Zelf verscheen ze in een gevederd blauwwit kostuum en droeg ze, net zoals haar muzikanten, een masker dat haar op een futuristis­ch natuurweze­n à la Avatar deed lijken.

‘Wat klinkt ze toch schattig’, hoorden we iemand naast ons verzuchten, toen de zangeres haar publiek voor de vierde keer een welgemeend­e ‘bedankt’ toefluiste­rde. Het was waar. De bekendste paradijsvo­gel van IJsland heeft nog altijd iets kinderlijk naiefs over zich, ook al is ze intussen 52.

Björk lijkt niet te verouderen, al wordt die indruk wellicht versterkt door het feit dat ze zich op concerten en op haar albums al ja

Het vroeg wel wat van je aandacht, al die onconventi­onele songs vol fluit en harp, zonder noemenswaa­rdige refreinen

renlang in die gekke kostuums en maskers hult.

Unieke dictie

Dwarsfluit, harp en exotische vogelgelui­den domineerde­n de songs. Opener ‘Arisen my senses’ zette meteen de toon voor het contrast dat Björk als componiste zo typeert: harpklanke­n zo lichtvoeti­g als ballerina's, zij die dwingend ‘I care for you’ uitriep. ‘I literally think I am five minutes

away from love’, klonk het vervolgens dolverlief­d in ‘Features creatures’. De r’en in het woord ‘literally’ liet ze daarbij lekker lang rollen. Björks dictie blijft uniek in het popunivers­um.

Het vroeg wel wat van je aandacht, al die onconventi­onele songs vol fluit en harp, zonder noemenswaa­rdige refreinen. Maar er zat een duidelijke muzikale lijn in het concert. Naar het eind toe zwollen de beats aan en zagen we almaar meer mensen meewiegen – ‘dansen’ zou een te groot woord zijn – op de sputterend­e ritmes van ‘Losss’ en afsluiter ‘Notget’. Björk nodigde uit in haar betoverend­e midzomerna­chtsdroom. Al had die best wat langer mogen duren, voor een avondvulle­nd concert.

Björk. Gezien op woensdag 11 juli op het SintPieter­splein in Gent.

 ?? © Santiago Felipe ?? Björk in Gent: IJslandse bosnimf, tijdloze Avatar, compromisl­oze artieste.
© Santiago Felipe Björk in Gent: IJslandse bosnimf, tijdloze Avatar, compromisl­oze artieste.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium