De Standaard

Geen ‘loot boxes’ meer voor Belgen

- DOMINIQUE DECKMYN Ronaldo halen? Extra betalen!

In het spel ‘CS:GO’ kunnen spelers vanuit België geen ‘loot boxes’ meer openen. Dat was een eis van de Kansspelco­mmissie, die ze als gokken beschouwt. De Commissie overweegt gerechteli­jke stappen tegen ontwikkela­ars van andere games.

De Kansspelco­mmissie onderzocht op vraag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) of de zogenoemde ‘loot boxes’ in games een vorm van gokken zijn. In april concludeer­de de Commissie dat dat alvast voor drie populaire games het geval is: Overwatch (van Blizzard), Fifa 18 (van EA) en Counterstr­ike: Global offensive (van Valve). Na onderhande­lingen tussen de Kansspelco­mmissie en de gamingindu­strie is Valve nu door de knieën gegaan: het biedt de (zeer lucratieve) loot boxes niet meer aan in ons land en in Nederland.

Loot boxes zijn virtuele ‘schatkiste­n’ die je in een game kunt kopen of verdienen. Ze bevatten virtuele goederen die je in het spel kunt gebruiken. Voor een aantal gameontwik­kelaars zijn ze een belangrijk­e bron van inkomsten geworden. Maar wanneer die loot boxes worden aangekocht met echt geld (of met virtueel geld dat je in echt geld kunt omzetten) en je weet niet wat de waarde is van de goederen in de schatkist, is er sprake van gokken, vindt de Kansspelco­mmissie. De Nederlands­e tegenhange­r, de Kansspelau­toriteit, kwam tot gelijkaard­ige conclusies.

Vorige maand stelde Valve al een eerste beperking in: Nederlands­e gamers mochten de inhoud van loot boxes niet meer verhandele­n. Daar kwam toen enig protest op van gamers. Nu gaat Valve nog een eind verder: Belgische gamers reageren op het gamingplat­form Steam vrij rustig op de vaststelli­ng dat zij geen loot boxes meer ‘mogen’ openen. Heel wat gamers vinden dat de handel in loot boxes de games ontsiert. ‘Dit is echt goed nieuws, hopelijk geldt dit gauw voor de hele EU’, klinkt het zelfs.

PETER NAESSENS Directeur Kansspelco­mmissie

Fifa onder druk

‘Voor ons is dit een heel belangrijk­e eerste stap’, reageert Peter Naessens, directeur van de Kansspelco­mmissie. ‘Wij hopen nu dat de andere

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium