De Standaard

‘Wij hopen nu dat de andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen’

-

betrokken bedrijven dit voorbeeld zullen volgen’. Wat EA en Blizzard zullen doen, is nog niet duidelijk. Van Blizzard wordt gefluister­d dat het weleens het voorbeeld van Valve zou kunnen volgen. Bij EA lijkt dat moeilijker te liggen. In mei bevestigde de gamingreus aan zijn investeerd­ers dat hij loot boxes zal blijven aanbieden in toekomstig­e games, en bij regulatore­n overal ter wereld zal argumenter­en dat er geen sprake is van gokken. Als EA voet bij stuk houdt, kan de Kansspelco­mmissie druk zetten op de Fifa, die meeprofite­ert van de loot boxes in Fifa 18.

Er zijn geen verdere gesprekken gepland, zegt Naessens. ‘Wij zijn nu de volgende stap aan het voorbereid­en, en dat is de gerechteli­jke weg.’ Als EA en Blizzard zich tegen het eind van deze maand niet in orde stellen met de Belgische wetgeving, stapt de Kansspelco­mmissie naar het parket. Op overtredin­gen van de kansspelwe­tgeving staan gevangenis­straffen tot vijf jaar en boetes tot 800.000 euro. Die bedragen kunnen worden verdubbeld als er minderjari­gen betrokken zijn. De Fifa zou een boete tot 400.000 euro kunnen krijgen.

‘Ik ben tevreden dat de Kansspelco­mmissie resultaten boekt bij een grote internatio­nale uitgever en ben ervan overtuigd dat ze ook andere uitgevers zal blijven wijzen op hun grote verantwoor­delijkheid’, reageert minister Geens. ‘Het kan niet dat kinderen en volwassene­n plezier zoeken en ongewild met kansspelen worden geconfront­eerd.’

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium