De Standaard

‘Voor het eerst wordt in de Verenigde Staten een nieuwe choreograf­ie toegelaten’

-

is een update van Shakespear­es Julia. De liefde tussen Tony en Maria staat zwaar onder druk door het geweld tussen PoolsAmeri­kaanse en Puerto Ricaanse straatbend­es in de Upper West Side van New York. De musical uit 1957 is gebaseerd op het boek van Arthur Laurents. Componist Leonard Bernstein en tekstschri­jver Stephen Sondheim creëerden onsterfeli­jke nummers als ‘Maria’ en ‘America’. De verfilming uit 1961 won tien Oscars.

Nieuwe choreograf­ie

Van Hoves versie wordt geen gewone herenscene­ring. De bekende danssequen­ties van Jerome Robbins worden eruit geknipt en vervangen door een nieuwe choreograf­ie van Anne Teresa De Keersmaeke­r (Rosas). ‘Het is voor het eerst dat in de Verenigde Staten een nieuwe choreograf­ie wordt toegelaten’, aldus Ivo van Hove. Een dansscène uit de film ‘West side story’, uit 1961.

Opvallend: ook al werden Van Hove en De Keersmaeke­r samen groot in de jaren tachtig en volgen ze elkaars werk van nabij, toch is dit de eerste keer dat ze de handen in elkaar zullen slaan. ‘Ivo heeft me al vaak gebeld om samen te werken, maar we vonden maar niet het juiste project’, vertelt De Keersmaeke­r aan The Hollywood Reporter. Bij West Side story was het enthousias­me wél wederzijds. Toch had De Keersmaeke­r wat drempelvre­es.‘Ik was wat overweldig­d en in het begin misschien ook wel wat bang. Maar Ivo’s geloof dat we dit samen kunnen trok

me over de streep.’

De eerste tryouts zijn gepland voor december 2019. De première vindt plaats op 6 februari 2020. Ivo van Hoves vaste team is opnieuw van de partij: Jan Versweyvel­d voor scenografi­e en licht, An D’Huys voor de kostuums en Tal Yarden voor video.

Dit wordt niet het enige uitstapje van Ivo van Hove, naast zijn werk bij Internatio­naal Theater Amsterdam. Komend seizoen brengt hij in Londen All about Eve op de planken. Ondanks eerdere plannen speelt Cate Blanchett daarin niet langer de hoofdrol.

IVO VAN HOVE Regisseur

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium