De Standaard

Inpakken

- JOHN VERVOORT

‘Hoeveel boeken heb jij eigenlijk?’ Ik krijg die vraag geregeld van bezoekers die voor de eerste keer langs de uitpuilend­e boekenkast­en in mijn huis lopen. Ze vragen zich wellicht ook af welk systeem ik hanteer bij de rangschikk­ing van al die titels.

Wat die bezoekers niet weten is dat ik nog een kamer heb waarvan ik de deur angstvalli­g dicht houd en waar alleen ik binnen mag. Ik heb net geen veiligheid­shelm met reddingsla­mp nodig. De boeken liggen er opgestapel­d van de vloer tot het plafond. De deur moet voorzichti­g open, want ooit blokkeerde een omgevallen stapel de ingang. Sindsdien stapel ik ordelijker.

Die boeken liggen daar omdat ik niet kan beslissen welke ik wil wegdoen en welke ik wil houden. Toch zou ik de meeste van die boeken kunnen missen omdat ik ze nooit meer zal herlezen. Waarom doe ik ze dan niet weg?

Ik ben een redelijk onthecht mens als het om bezit gaat. Ik wil een auto die rijdt, comfortabe­le kleren en lekker eten. Maar als het om boeken gaat komt een obsessieve bezitsdran­g naar boven die ik amper kan verklaren. Ik. Wil. Boeken. Hebben. Ze zijn van mij en van mij alleen.

Elke bibliothee­k is een autobiogra­fie en wanneer je die moet wegdoen is het alsof je je eigen in memoriam schrijft

De grote boekenkenn­er en verzamelaa­r Alberto Manguel beschrijft in Packing my library (Yale University Press) datzelfde gevoel. Hij had ruim 35.000 boeken. Die had hij uitgestald in een omgebouwde schuur bij zijn herenboerd­erij in de Loirestree­k. In juni 2015 moest hij verhuizen en ging hij veel kleiner wonen, op een flat in New York. De hele boekenverz­ameling kon niet mee en hij moest harde keuzes maken.

Manguel zingt op een haast erotische manier de lof van alle mogelijke soorten bibliothek­en die hij in zijn leven heeft bezocht, maar ‘de boeken die ik lees moeten wél van mij zijn’, voegt hij eraan toe. ‘Daarom voel ik zo diep het verlies van de boeken die mijn handen zo goed kennen. Ik ben zoals Thomas die wil aanraken om te kunnen geloven.’

Elke bibliothee­k is een autobiogra­fie en wanneer je die moet wegdoen is het alsof je je eigen in memoriam schrijft. Packing my library is een heerlijk meanderend­e filosofisc­he elegie over de liefde voor boeken en hoe ze zin aan een leven kunnen geven. Boeken, schrijft Manguel, bieden zelden antwoorden maar stellen wel de juiste vragen. Daarom ook dat kleine en grote dictators ze zo vaak wilden verbranden, verbieden of censureren. Nooit zal de literatuur verdwijnen omdat niets kan wedijveren met de verbeeldin­g van de mens. Augustus verbande Ovidius. Augustus’ rijk is voorgoed voorbij. Ovidius’ kunst leeft nog altijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium