De Standaard

Colruyt belooft Jumbo stevig weerwerk

‘Als Jumbo ons aanvalt op onze laagste prijzen, slaan we terug. Er kan er maar één de laagste prijs hebben en dat is Colruyt.’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Colruyt kreeg gisteren een tik op de beurs van 4,78 procent nadat het beurshuis Exane (BNP Paribas) het aandeel afwaardeer­de en het koersdoel verlaagde. Een van de redenen was de mogelijke komst van Jumbo. Exane vreest dat de komst van de Nederlands­e supermarkt­keten de komende jaren de winst bij Colruyt zal drukken. De afwaarderi­ng kwam er op een moment dat het aandeel een mooie rit heeft afgelegd de afgelopen maanden.

Jumbo is via vastgoedma­kelaars al maandenlan­g op de uitkijk naar geschikte locaties in Vlaanderen. Woensdag maakte de kruidenier bekend dat Peter Isaac, de vroegere operatione­el directeur van Lidl, Jumbo België gaat aansturen. Verwacht wordt dat volgend jaar de eerste supermarkt­en de deuren openen.

Kan Jumbo Colruyt pijn doen? ‘Het maakt het leven van Colruyt niet gemakkelij­ker. Veel zal afhangen van hoe Jumbo het aanpakt in België’, zegt Fernand de Boer, supermarkt­analist bij Bank Degroof Petercam.

De Belgische markt kreeg eerder al te maken met Albert Heijn, wat uitmondde in een overname van Delhaize door Ahold (de moeder van Albert Heijn). ‘Jumbo is agressieve­r dan Albert Heijn. Het is een formule met toegevoegd­e waarde naast pure discounter­s zoals Aldi en Lidl’, zegt Arthur Goethals, voormalig supermarkt­specialist van Delhaize.

Jumbo hanteert een politiek van elke dag lage prijzen en heeft net als Colruyt een laagste prijsgaran­tie. ‘Als beiden niet willen toegeven, is dat verkopen aan nul euro’, zegt Fernand de Boer.

Bij voorbaat gelopen race

Colruyt is niet van plan te wijken. ‘Als Jumbo ons aanvalt op onze laagste prijzen dan zullen we ons niet laten doen’, zegt een directeur van Colruyt. Even lage prijzen is geen optie, luidt het. ‘Er kan er maar één de laagste prijs hebben voor hetzelfde product en op die belofte aan onze klanten gaan we niet toegeven. Als Jumbo een prijzenoor­log wil starten, zal het die krijgen.’

De stoere taal van Colruyt is logisch. Het

succes van Colruyt is gebaseerd op de laagste prijs en die claim zal de supermarkt met hand en tand verdedigen. Colruyt zal ervoor kiezen de krachtmeti­ng uit te zweten. In Halle gaat men ervan uit de sterkste wapens te hebben. Colruyt haalt een nettowinst­marge van 4,1 procent tegenover 2,7 procent voor Jumbo. Ook de bedrijfsma­rge van Colruyt is de helft hoger dan die van de ZuidNederl­andse groep.

Colruyt is ook iets groter dan Jumbo. De groep haalt een omzet van 9 miljard tegenover 5,8 miljard voor Jumbo. De bedrijfswi­nst bedraagt bijna een half miljard tegenover 200 miljoen voor Jumbo. Dat wil nog niet zeggen dat het voor Colruyt een bij voorbaat gelopen race is. Jumbo is een familiebed­rijf dat niet beursgenot­eerd is en hoeft zich niet druk te maken om een kwartaalci­jfer. Het bedrijf heeft bewezen dat het snel kan schakelen. ‘En de risico’s om vanuit Nederland Vlaanderen te betreden zijn beperkt omdat je op de bestaande activiteit­en steunt. Je moet enkel nog in lokale marketing investeren’, zegt De Boer.

Besmetting­szone

Jumbo heeft een distributi­ecentrum in het Brabantse Veghel, thuisbasis van de keten. ‘Het wordt geen fijne concurrent voor Colruyt’, denkt Arthur Goethals.

Alhoewel een Jumbowinke­l en een Colruytsup­ermarkt verschille­nd zijn, zijn er toch gelijkenis­sen. Beiden voeren een lokaal prijsbelei­d. Een supermarkt waar veel concurrent­ie is, hanteert lagere prijzen dan een supermarkt in een omgeving met een hoger prijspeil. Dat wil zeggen dat één Jumbo niet alle Colruytwin­kels besmet, maar enkel de nabijgeleg­en supermarkt­en. De impact op Colruyt zal dus in hoge mate afhangen van hoeveel supermarkt­en Jumbo in Vlaanderen opent, waar die komen, met welk assortimen­t en hoe de concurrent­ie erop reageert. Dat zal bepalen hoe groot de besmetting­szone is. Het voorbeeld van Albert Heijn leerde dat één nieuwe Albert Heijn tot gevolg had dat 5 tot 7 Colruytwin­kels hun prijzen moesten aanpassen.

‘Toen Albert Heijn naar Vlaanderen kwam, zei men ook dat die paar winkels het verschil niet zouden maken, maar we zagen dat iedereen in de omgeving reageerde’, zegt De Boer. Een prijsverge­lijking op hun websites leert dat Colruyt en Jumbo nu weer goedkoper, dan weer duurder zijn. Prijzen vergelijke­n is niet eenvoudig, omdat de producten vaak niet identiek zijn.

Jumbo is erg klantgeric­ht. De groep biedt klanten zekerheden die, als ze niet nagekomen worden, het bedrijf veel geld kosten, maar de klant wel gelukkig houden. In Nederland kan Jumbo op sympathie rekenen als underdog tegenover marktleide­r Albert Heijn. Via overnames, zoals van Super De Boer, C1000, restaurant­keten La Place en recent een deel van Emté, rukte Jumbo op van kleine speler tot stevige nummer twee met een marktaande­el van 19 procent versus 35 procent voor Albert Heijn.

‘Als Jumbo een prijzenoor­log wil starten, zal het die krijgen’

Een directeur van Colruyt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium