De Standaard

‘Vierde telecomspe­ler doet prijzen dalen’

Gaan de prijzen voor mobiele telefonie omlaag als er een vierde speler bij komt? Telecomwaa­khond BIPT denkt van wel.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I Vorige maand lanceerde minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) het idee om een vierde mobiele telecomspe­ler toe te laten op de Belgische markt. Volgend jaar worden de mobiele frequentie­s opnieuw geveild en dat is volgens hem hét moment om een nieuwe speler de markt te laten openbreken.

Hij vindt nu steun bij telecomreg­ulator BIPT. ‘Een vierde speler kan een positieve rol spelen voor het verder aanscherpe­n van de prijsconcu­rrentie’, stelt het in een verslag. In Frankrijk, Nederland en Italië gebeurde dat volgens het BIPT ook al. ‘We mogen aannemen dat de prijzen, zeker in een eerste fase, sterk gaan dalen’, klinkt het.

De regulator stelt vast dat de tarieven de laatste jaren al wel zijn gedaald. Toch zijn sommige producten nog duurder dan in de buurlanden, zoals formules met veel mobiele data.

De operatoren Proximus en Telenet waarschuwd­en dat meer concurrent­ie zou leiden tot minder investerin­gen en zelfs banenverli­es. Volgens het BIPT is de impact op investerin­gen en de kwaliteit van de diensten ‘minder duidelijk’, verwijzend naar ‘tegenstrij­dige studies’. Het sluit niet uit dat lagere investerin­gen en minder goede kwaliteit een gevolg kunnen zijn.

De Croo zelf ziet in het verslag de bevestigin­g dat het gaat om ‘een uniek moment om de telecommar­kt te dynamisere­n, en aan te zetten tot scherpere prijsconcu­rrentie’. Hij denkt dat de operatoren wel moéten blijven investeren, omdat ze 5G willen aanbieden, en omdat de overheid hen dekkingsve­rplichting­en oplegt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium