De Standaard

Wie vist met wie?

Nergens is dezer dagen meer rijkdom en macht geconcentr­eerd dan op het zomerkamp voor miljardair­s.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Op geen enkele Amerikaans­e luchthaven waren de vluchten afgelopen dinsdag meer vertraagd dan op de airstrip van het onooglijke Hailey (8.216 inwoners) in Idaho. De oorzaak was de toevloed van topmanager­s en miljardair­s, die er hun private jet aan de grond zetten, op weg naar het nabijgeleg­en vakantiedo­rp Sun Valley. De who’s who van de media en techsector komt er samen om te wandelen, te vissen en deals voor te bereiden.

Het luxehotel Sun Valley Lodge is jaarlijks het toneel van misschien wel de grootste concentrat­ie superrijke­n ter wereld. Zakenbank Allen & Co houdt er al 35 jaar elke zomer de Sun Valley Conference, enigszins oneerbiedi­g ‘het zomerkamp voor miljardair­s’ genoemd. Toegang tot de conferenti­e is alleen mogelijk op uitnodigin­g. Journalist­en zijn niet gewenst, op enkele mediasterr­en na. Sun Valley is een onderonsje voor wheelers en dealers, vooral in de mediasecto­r. Habitués doen er aan ‘abwa’: acquisitio­ns by walking around.

Bekokstove­n

Met Warren Buffett, Mark Zuckerberg en Jeff Bezos zijn drie van de vijf rijkste aardbewone­rs aanwezig in de Sun Valley Lodge. Staan verder nog op de gastenlijs­t: Bob Iger (Disney), Rupert Murdoch (21st Century Fox) en zijn twee zonen, John Malone (Liberty Media, de moedermaat­schappij van Telenet), Tim Cook (Apple), Jack Dorsey (Twitter) en Reed Hastings (Netflix).

‘Het klimaat om deals af te sluiten was nooit beter dan nu’, schreef Variety deze week. De Amerikaans­e mediasecto­r ondergaat een fase van hevige consolidat­ie en disruptie. De deelnemers zullen genoeg hebben om over te praten. De overname van Time Warner door AT&T is onlangs goedgekeur­d. Mediareuze­n Comcast en Disney hebben allebei hun oog laten vallen op delen van Murdochs imperium. De overname van Sky, die deze week in een stroomvers­nelling kwam, is daar weer een onderdeel van. CBS heeft zijn controlere­nde aandeelhou­der, National Amusements, voor het gerecht gedaagd omdat het niet wil fuseren met Viacom.

De ceo’s van bijna al deze bedrijven zijn aanwezig op de con ferentie. Waarnemers hechten daarom veel belang aan wie tijdens de conferenti­e samen gaat vissen of mountainbi­ken. ‘Het spotten van wie met wie omgaat, is waar het hier om gaat’, meldt Alex Heath van de nieuwssite Cheddar. ‘Daaruit kun je misschien opmaken wat ze aan het bekokstove­n zijn.’

Geen programma

Sun Valley heeft een reputatie als broedplaat­s voor mediadeals. De overname van ABC door Disney, in 1995, zou er geconcipie­erd zijn, evenals de overname van Time Warner door AOL in 2000, van Youtube door Google in 2006, van NBC door Comcast in 2009, evenals de aankoop van de Washington Post door Jeff Bezos in 2013.

De Sun Valley Conference heeft zijn mythische reputatie deels te danken aan de discretie errond. Waar de deelnemers zich precies mee bezighoude­n, weet eigenlijk niemand, afgezien dan van de legendaris­che vraagenant­woordaudië­ntie die Warren Buffett in het weekend houdt. Er is geen website, Allen & Co publiceert geen programma en zelfs de precieze gastenlijs­t is voorwerp van speculatie. Journalist­en die zich naar het afgelegen dorp hebben begeven, moeten zich buiten de streng beveiligde conferenti­ezone ophouden en hopen dat ze af en toe een gast kunnen spotten die enigszins mededeelza­am is.

Stevige fooi

De inwoners van Sun Valley en de omliggende dorpen kijken na zoveel jaar niet meer op van het spektakel. Voor hen is de concentrat­ie van rijkdom en macht een meevaller. Ze verdienen er een aardige grijpstuiv­er aan, want de gasten moeten gevoed, geëntertai­nd, vervoerd en beziggehou­den worden. Dorpelinge­n zijn beschikbaa­r als gids voor een fietsof wandeltoch­t. ‘Tegen extra hoge vergoeding­en en vaak met een stevige fooi’, weet de lokale krant Idaho Mountain Express.

Sun Valley heeft een reputatie als broedplaat­s voor mediadeals

 ?? © afp ?? De privéjets schuiven aan op het kleine vliegveld.
© afp De privéjets schuiven aan op het kleine vliegveld.
 ?? © afp ?? Xavier Niel van telecomgro­ep Iliad is op zomerkamp.
© afp Xavier Niel van telecomgro­ep Iliad is op zomerkamp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium