De Standaard

Alleen Nibali nog zonder pech

- BRAM VANDECAPEL­LE MÛR DE BRETAGNE

In het zog van ploegmaat Søren Kragh Andersen finisht Tom Dumoulin vijftig seconden na de andere Tourfavori­eten. Hij krijgt er nog 20 seconden tijdstraf bovenop.

I Tom Dumoulin reed in de finale onopzettel­ijk het achterwiel van Roman Bardet aan, waardoor ze beiden tijd verloren. De Nederlande­r was voorlopig op zegekoers, maar kreeg na het tijdverlie­s bergop ook nog een tijdstraf aangesmeer­d. ‘Klote. Eerst hoorde ik Romain iets onverstaan­baars roepen. Twee seconden later de ploegleidi­ng: Roue arrière pour Romain.’

‘Er was een beweging in het peloton en ik kon Romain niet meer ontwijken’, legt de Nederlande­r het accident uit. De schade was in fietsterme­n aanzienlij­k: een gebroken achterwiel voor Bardet. Een spaakbreuk en dus kapot voorwiel voor Dumoulin. En dat op zes kilometer van de streep, net voor de voet van de tweede beklimming van de Mûr de Bretagne.

‘Ik riep dan: Mathias rijdt naast mij. We wisselen snel’, gaat Naesen voort. Bij materiaalp­ech voor Romain Bardet is het bij AG2R de afspraak dat de Zwitser Mathias Frank – wegens omzeggens dezelfde fietsposit­ie – zijn fiets afstaat aan de kopman. ‘Mathias en ik reden achteraan in de groep. Toen we twee seconden later stopten bij Bardet, had die in al de hectiek al de fiets van Tony Gallopin genomen. Tony en Mathias stonden dus stil, dus was het plots aan mij om Romain terug te brengen’, vervolgt Naesen.

Terwijl onze landgenoot als een bezetene zijn kopman piloteerde, laste ook Dumoulin een pitstop in. Geschke gaf zijn voorwiel af en de Nederlande­r probeerde de schade te beperken. ‘Een snertmomen­t. Ook die wissel had beter gekund. Ik wist dan al dat het mij niet meer zou lukken om er weer bij te komen.’

Bij Bardet lukte dat wel, zij het voor eventjes. Naesen had in deze rit de taak om bij nood brandjes te blussen, maar deed dat misschien net te enthousias­t. ‘Die Mûr de Bretagne is iets te steil voor mij. Ik moest dus zelf over mijn toeren gaan en kon Romain niet in een rustig tempo terugbreng­en. Ik sprintte en gaf alles wat ik in mij had, maar het nadeel was dat ook Romain moest sprinten. Ik bracht hem nog net terug voor het steilste stuk, maar toen begonnen ze in de groep der favorieten ook te versnellen. Tja, zelfs een klasbak als Romain kan dan niet meteen reageren. Een slechtere timing kon echt niet’, zegt Naesen.

Bardet verloor uiteindeli­jk 28 seconden op de groep der favorie ten. Dat hadden er misschien minder kunnen zijn indien zowel Pierre Latour (2de) en Alexis Vuillermoz (28ste) zich hadden laten uitzakken. Ploegleide­r Julien Jurdie vertelde na de rit dat hij dat ook aan Vuillermoz had gevraagd, maar de chaos had dat allicht overstemd.

De frustratie zat hoog bij AG2RLa Mondiale. Na het ontwijken van de valpartije­n in de eerste rit was Bardet nog op schema voor de Tourzege. Na de door blessures van Dillier en Gallopin matige ploegentij­drit en de pech van gisteren, is die bonus nu weg. De Franse Tourhoop volgt nu al op 43 seconden van Froome. Van de grote favorieten doet enkel Quintana nog slechter. ‘Ach. Dit hoort bij de gevaren van de Tour. Vandaag stond het geluk niet aan onze kant’, besloot Bardet.

Dumoulin extra bestraft, Fuglsang niet

Dumoulin krijgt ook tijdstraf voor stayeren achter volgwagen

Bij Dumoulin was de schade nog groter. Hij verloor na de fietswisse­l vijftig seconden op de groep der favorieten en kreeg ook nog terecht een tijdstraf van twintig seconden na tijdens de inhaalrace te hebben gestayerd achter zijn volgwagen. Omdat het stayeren zo ruim in beeld kwam,

 ?? © photo news ??
© photo news
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium