De Standaard

Protesteer in je eigen taal

‘I really don’t care, do u?’ Die boodschap op een jas van Melania Trump smeekte om een antwoord. SIMON(E) VAN SAARLOOS vindt dat we de verleiding moeten weerstaan om te reageren.

- SIMON(E) VAN SAARLOOS

Wie? Is schrijfste­r en filosofe. Auteur van onder meer ‘De vrouw die’ (Nijgh & Van Ditmar). Wat? Politieke leiders dwingen ons in een responsmod­us. Maar als we hun woorden gebruiken om een statement te maken, kunnen we zelden iets veranderen.

We moeten onszelf als afgeleid gaan beschouwen, iedere keer dat we reageren op een boodschap van Thierry Baudet, Geert Wilders of Trump (Melania of Donald). Valse stellingen of bizarre slogans poneren, is een bekende truc die altijd werkt. Het heet gaslightin­g. Tweet dat er hondenpoep wordt verwerkt in diepvriesm­aaltijden en zodra het online voldoende wordt opgepikt, volgen traditione­le media vanzelf. Zij doen een factcheck en bevestigen of weerleggen het verhaal. Er verschijne­n voortduren­d stukken die grootse uitspraken weerleggen. Maar ze weerleggen doet de uitspraak niet verdwijnen. Het bestendigt het bestaan ervan.

Wandelende hashtag

We worden verleid om steeds maar weer te reageren. Zie Melania Trump. Op weg naar een detentiece­ntrum voor migrantenk­inderen droeg de first lady een legergroen­e jas met op haar rug het opschrift:

I really don’t care, do u? (‘Het kan mij niet schelen, jou wel?’) (DS 23 juni). Die kreet op die plek, als een wandelende hashtag: contextloo­s helder. Het moet expres zijn geweest, wetend dat de wereld toekeek en zou happen, zou reageren, erin zou trappen. Melania’s woordvoerd­er: ‘Het is een jas. Er is geen verborgen boodschap.’

Er werden die dag meteen alternatie­ven gecreëerd. Een hip kledingmer­k drukte een jas met I Really Do Care, Do U? De opbrengst wordt gedoneerd aan Raices, een organisati­e die migrantenf­amilies herenigt. Op het krijtbord van de buurtboekh­andel in Brooklyn trof ik geen aanbieding­en, maar de vraag: We really do care, do u? Duidelijk een poging van de winkelier om aandacht te trekken voor het lot van migranten, maar die poging werd verstoord doordat de winkelier de taal van Melania overnam.

De truc van Trump

Engagement geuit in de taal van wat (het beleid) en wie (Trump) je bestrijden wil, leidt niet tot werkelijke veranderin­g. Zoals de Amerikaans­e activiste Audre Lorde schreef: ‘Het gereedscha­p van de meester zal het huis van de meester nooit ontmantele­n. Het kan ons tijdelijk helpen om hem te verslaan in zijn eigen spel, maar het zal ons nooit in staat stellen om echte veranderin­g teweeg te brengen.’

Dan was er het decreet om migrerende families aan de grens alsnog bijeen te houden. Trump voerde al eerder dat soort politiek, met zijn moslimban: een extreme maatregel die later – onder protest – iets afgezwakt werd. De truc: eerst voert hij critici op tot maximale woede. Dan geeft hij een beetje toe, door de maat

Telkens als we reageren op politieke leiders die ons moedwillig opwinden, trappen we in hun val

regel wat bij te stellen. De woede tempert. Er wordt even diep ademgehaal­d (niet omdat de afgezwakte maatregel werkelijk winst is, maar omdat we buiten adem zijn). Die getemperde woede is inmiddels de status quo. Getemperde woede is een dagelijks gevoel.

Het probleem is niet dat we woedend worden, het probleem is dat die woede telkens een reactie is. We staan in responsmod­us. We reageren voortduren­d, maar vergeten wie we kunnen zijn. Hoe we zouden kunnen praten, als we de ruimte hadden/ eisten/kregen/vonden om zelf te verbeelden hoe de wereld eruit zou moeten zien. We zeggen I do care, maar die woorden zijn niet van ons, maar voor ons geformulee­rd. Wij herhalen ze, al is het ontkennend.

Te koop: protest

Ons voortduren­d reageren (in de taal van politici) komt voort uit ons gebrekkig ontwikkeld­e besef dat het hele dagelijkse leven politiek is. ‘Het persoonlij­ke is politiek.’ Feministen beseffen al decennia dat er geen waterschei­ding zit tussen de dagelijkse praktijk en het debat in politieke centra. We moeten ons beter oefenen in de analyse van onze dagelijkse praktijk – hoe we ons daartoe verhouden.

Kleding met slogans is populair. Protest is te koop bij Zara. Daarom voelt deze tijd als een uiterst politieke tijd, terwijl elke tijd politiek is. Want ook zonder kreet is de jas die je draagt nooit zomaar een jas. De jas is ergens gemaakt, de jas is gemaakt van een verworven materiaal, de jas straalt iets uit, de jas is gekozen.

Gaslightin­g is niet nieuw. Wilders deed het in het ‘minder, minder Marokkanen’proces, dat hij steevast een politiek proces noemde. De media namen zijn verwijt over als vraag: ‘Is dit een politiek proces?’ Soms werd de vraag weerlegd, soms bevestigd. Hoe dan ook vult de herhaling van Wilders’ taal de wereld, totdat we in zijn wereld leven en er geen andere wereld meer mogelijk is. Ook de rechtbank liet zich beïnvloede­n. In het vonnis beargument­eerden de rechters waarom het geen politiek proces was. Door Wilders’ taal te herhalen, ontnemen we onszelf de mogelijkhe­id om de wereld die wij willen te bedenken.

Telkens als we reageren op politieke leiders die ons moedwillig opwinden, trappen we in hun val. We worden afgeleid. Waarvan? In ieder geval van ons vermogen iets nieuws te creëren, omdat we in constante responsmod­us verkeren. Deze actiereact­iedynamiek houdt ons op achterstan­d. Met welk doel? Dat is speculeren. Beter besteden we onze energie om een eigen taal te formuleren, die ons niet vult en verstopt, maar ons binnenste naar buiten keert.

 ?? © reuters en blg ?? Het Zarajasje van Melania Trump (links) leidde tot een hele reeks parodieën.
© reuters en blg Het Zarajasje van Melania Trump (links) leidde tot een hele reeks parodieën.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium