De Standaard

Waarom geen Lumumbastr­aat in Antwerpen?

-

Als kind heb ik het station van Antwerpen nooit anders gekend dan als een enorme werf. Twintig jaar lang. De werkzaamhe­den zijn nu al enkele jaren achter de rug. Onlangs werd AntwerpenC­entraal uitgeroepe­n tot het mooiste treinstati­on van de wereld. Met wat moeite en wilskracht lukt het wel in Antwerpen, zag ik.

Antwerpena­ren noemen hun stad graag dé Vlaamse metropool. Voor de grootste en meest diverse stad in Vlaanderen is dat zeker terecht. Toch proef ik in Antwerpen ook iets dat niet lekker smaakt. De stad heeft meerdere gezichten. Op vele daarvan staat nog steeds een koloniale bril. Koloniale denkbeelde­n en machtsverh­oudingen laten sporen na in het stadsbeeld. Op vele plekken word je herinnerd aan de vorst die miljoenen slaven bezat en met een harde hand regeerde over een land dat 80 keer groter was dan België.

De achtertuin van Leopold II

De straatname­n Amerika, Italië, en Frankrijkl­ei zijn een eerbetoon aan de heldendade­n van enkele landen. Die worden gehuldigd met de breedste lanen van de binnenstad. Onszelf hebben we en passant de bijna even brede Belgiëlei gegeven.

Wat zegt dat over de Lange Kongostraa­t? Een straat met honderd rijwoninge­n in Borgerhout. In twee minuten stap je erdoor. Net iets sneller dan de tijd die op school wordt be ‘De stad heeft meerdere gezichten. Op vele daarvan staat nog steeds een koloniale bril.’

steed aan de plaats van Congo in de Belgische geschieden­is en de rol van Leopold II daarin.

Leopold II vergaarde zijn rijkdom uit zijn persoonlij­ke, exotische achtertuin en wist zichzelf zo op de wereldkaar­t te zetten. Een jaar voor zijn dood schonk hij dat land als gift aan de staat. Om hem voor zijn vrijgevigh­eid te bedanken, herdenken we hem overal in onze publieke ruimte.

We wandelen vandaag met onze kinderen langs zijn standbeeld. De Lange Kongostraa­t, daarentege­n, die kent niemand.

Weg met koloniale clichés

Standbeeld­en en straatname­n mogen weerspiege­len hoe de geschieden­is een samenlevin­g vormgeeft. Historisch­e sporen in het stadsbeeld zijn belangrijk. Maar een samenlevin­g is dynamisch, dus de invulling van de publieke ruimte mag ook evolueren. De publieke ruimte mag ons helpen herinneren aan wat tot nu toe blinde vlekken waren, zodat we samen kunnen vertrekken vanuit een realiteit, vanuit een beeld dat klopt.

Maar de koloniale clichés moeten eruit. We hóéven die niet in stand te houden, we mogen moeite doen om op zijn minst meer duiding te geven bij erfgoed. We mogen zeggen dat kwetsende denkbeelde­n geen plaats verdienen in de openbare ruimte en mogen die vervangen door wat het gedeelde verleden wel erkent. Waarom zou alleen een onbelangri­jke straat naar Congo mogen worden genoemd?

Een Lumumbastr­aat zou deze stad sieren, en zou de geschieden­is eren. Niet als ultieme erkenning voor de gruweldade­n, maar als betekenisv­ol, symbolisch signaal naar de op twee na grootste gemeenscha­p van de stad. De Lumumbalei mag ook.

Antwerpen kan het goede voorbeeld geven, als pioniersst­ad van Vlaanderen.

De publieke ruimte mag ons helpen herinneren aan onze blinde vlekken

DON PANDZOU Beleidsmed­ewerker armoede en superdiver­siteit bij de Ambrassade.

 ?? © Clément Philippe ??
© Clément Philippe
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium