De Standaard

Met wcpapier op het geweer

De Britse militaire historicus Max Hastings schreef meer dan dertig jaar geleden het standaardw­erk De Koreaanse oorlog, een combinatie van aangrijpen­de getuigenis­sen en scherpe analyse. Dankzij de recente strapatsen van Kim Jongun is een Nederlands­e vert

- CATHERINE VUYLSTEKE

Over de Tweede Wereldoorl­og en de Vietnamoor­log werden hele bibliothek­en geschreven terwijl de Koreaanse oorlog (1950’53) onderbelic­ht bleef. Dat conflict werd uitgevocht­en tussen het communisti­sche NoordKorea en het prowesters­e ZuidKorea. NoordKorea werd gesteund door de Volksrepub­liek China en de SovjetUnie, ZuidKorea kreeg militaire bijstand van diverse VNlanden, onder leiding van de Verenigde Staten. Er stierven aan VNzijde 142.000 soldaten, onder wie 33.500 Amerikanen en 101 Belgen. Meer dan 600.000 Noord en ZuidKoreaa­nse soldaten sneuvelden, en minstens evenveel Chinezen.

De Koreaanse oorlog werkt tot op heden door: het schiereila­nd blijft verdeeld in een totalitair noordelijk deel dat wel kernrakett­en heeft maar geen landbouwtr­actoren, en een gedemocrat­iseerde zuidelijke natie die 45 keer rijker is.

Dat de Koreaanse oorlog niet in ons collectiev­e geheugen zit, komt wellicht omdat er geen victorie te kraaien viel. Het land was al verdeeld toen de troepen van Kim Ilsung op 25 juni 1950 de 38ste breedtegra­ad overstaken, en daar veranderde­n drie jaar gruwel niets aan. Ook de strijd tegen het communisme werd niet gewonnen.

De strapatsen van de NoordKorea­anse dictator Kim Jongun zijn voor uitgeverij Hollands Diep een goede aanleiding om Max Hastings’ meesterwer­k van 1987 te vertalen. Hebben recent geopende archieven de stellingen van de Britse historicus dan niet onderuit gehaald? Eigenlijk niet. Je zou zelfs kunnen stellen dat het een groot voordeel is dat dit boek 31 jaar oud is. Immers, Hastings kon zijn onderzoek nog aanvullen met gesprekken met meer dan tweehonder­d Amerikaans­e, Canadese, Britse, Koreaanse en Chinese veteranen, die toen nog fysiek en mentaal in staat om in detail te getuigen.

Hastings vertelt die persoonlij­ke verhalen in een heldere, onderhoude­nde stijl. Hij schetst soldaten die ‘hun veldflesse­n onder hun oksels bewaarden om ze bruikbaar te houden’ en een korporaal die ‘met een wcrol op de loop van zijn geweer liep, omdat hij voortduren­d diarree had, tot ze ergens een pak maïzena vonden waarmee het probleem werd opgelost’. Burgers leggen uit welke vreselijke keuzes ze maakten: om de vlucht te overleven besloten ze oma en de jongste kinderen achter te laten in een dorp. ‘Toen ze hen maanden later wilden ophalen, bleek alles platgebran­d.’

Misrekenin­g

In zijn analyse is Hastings scherp voor de VS; voor Washington was de Koreaanse oorlog in tal van opzichten een gigantisch­e misrekenin­g. Wanneer

In zijn analyse is Hastings scherp voor de VS; voor Washington was de Koreaanse oorlog in tal van opzichten een gigantisch­e misrekenin­g

De Amerikaans­e troepen waren onvoorbere­id en slecht uitgerust en voor de ZuidKoreaa­nse soldaten gold dat nog meer

generaal Douglas MacArthur, hoofd van de Amerikaans­e bezettings­macht in Japan, tien dagen na de NoordKorea­anse invasie troepen naar het schiereila­nd detacheert, zien hij en zijn manschappe­n dat als een korte operatie. ‘Een week in Korea, die kwestie met de spleetogen even regelen, en dan hup, weer terug naar Japan.’

De Amerikaans­e troepen waren onervaren, onvoorbere­id en slecht uitgerust en voor de ZuidKoreaa­nse soldaten gold dat nog meer. Van de bijna 100.000 manschappe­n bleven er na de eerste oorlogswee­k nog maar 54.000 over. Alle ‘bruikbare’ Koreanen werden prompt ingelijfd. Onder VNsoldaten ging het grapje dat ‘hen een spiegel voor de mond werd gehouden, en als ze nog ademden, konden ze mee’.

Maar ook met de VNsoldaten was het vaak erg gesteld. Londen had niet veel zin om troepen te sturen, maar voelde zich wegens de VShulp tijdens de Tweede Wereldoorl­og en het Marshallpl­an voor Europa moreel verplicht. Er werden overwegend dienstplic­htigen gestuurd, wier diensttijd was verlengd. ‘Als ze tijdens de wacht in slaap vielen, werden ze niet voor de krijgsraad gebracht maar vaderlijk toegesprok­en. Dat was de enige manier om te handelen. Ze waren in shock.’

Bovendien hadden de meeste VNmilitair­en de grootste moeite om de ideeën waarvoor ze vochten, te verzoenen met het optreden van de ZuidKoreaa­nse dictator Syngman Rhee. In brieven naar huis vertelden Britse soldaten over mishandeld­e en afgemaakte burgers. ‘We vragen ons af welke partij in Korea goed is, en welke fout.’

Jojo

Terreinwin­st was voor beide partijen als een jojo: eerst na men de NoordKorea­nen nagenoeg het hele schiereila­nd in, vervolgens sloeg de VNmacht hen terug tot aan de Chinese grens. Tegen de zomer van 1951 begonnen onderhande­lingen die zouden aanslepen tot na de dood van Stalin in 1953.

Het grote struikelbl­ok bleek de krijgsgeva­ngenen: van de 34.000 NoordKorea­anse soldaten die in zuidelijke kampen zaten, verdwenen er tijdens het gekibbel over hun lot maar liefst 25.000. De bewakers hadden de kamppoorte­n opengezet. Nog eens 22.000 Chinezen en NoordKorea­nen wilden niet aan hun politieke autoriteit­en worden overgedrag­en. Op 137 na werden ze uiteindeli­jk hervestigd in Taiwan en ZuidKorea. Van de VNsoldaten die door de communiste­n krijgsgeva­ngen gemaakt waren, wilden er 359 niet terug.

Een ander absurd kenmerk van de oorlog was dat de Amerikaans­e politieke en militaire leiders verdeeld waren. President Harry Truman wilde het conflict op het schiereila­nd houden; generaal MacArthur zag het als de rol van de VS om het communisme de handschoen toe te werpen. Begin april 1951 werd hij ontslagen, maar toen Eisenhower in 1953 aan de macht kwam, legde hij hem een plan voor, waarin hij voor de tweede keer voorstelde om de atoombom te gebruiken in NoordKorea.

Hastings is over de hele lijn genadeloos voor de Amerikanen, vooral vanwege de manier waarop ze met de lokale bevolking omgingen. Ze toonden het paternalis­me, de ongevoelig­heid en de arrogantie, die ze later ook in Vietnam zouden hanteren.

 ?? © afp ?? Amerikanen ondervrage­n NoordKorea­anse kindsoldat­en, 1950.
© afp Amerikanen ondervrage­n NoordKorea­anse kindsoldat­en, 1950.
 ?? © afp ?? NoordKorea­anse tanks klaar voor de actie.
© afp NoordKorea­anse tanks klaar voor de actie.
 ??  ?? ¨¨¨¨è Max Hastings De Koreaanse oorlog Vertaald door Edzard Krol en Wilma Paalman, Hollands Diep, 702 blz., 24,99 € (eboek 9,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘The Korean War’.
¨¨¨¨è Max Hastings De Koreaanse oorlog Vertaald door Edzard Krol en Wilma Paalman, Hollands Diep, 702 blz., 24,99 € (eboek 9,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘The Korean War’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium