De Standaard

Waarom zweeg Greenyard over de negen listeriado­den?

Al op 3 juli was duidelijk dat er mogelijk een link is tussen negen overlijden­s in Europa en de listeriabe­smetting bij Greenyard Hongarije. Toch kwam dat pas vrijdag in België aan het licht. Het stort het groentebed­rijf in een diepe crisis.

- PASCAL DENDOOVEN MAXIE ECKERT

BRUSSEL I De listeriabe­smetting, aangetroff­en in diepvriesg­roenten afkomstig van Greenyard in Hongarije, leidde vrijdag tot een heuse crisis. Toen er berichten verschenen dat tientallen patiënten met voedselinf­ecties, van wie er negen stierven, te linken waren aan groenten van Greenyard, zakte de koers van het bedrijf met 10 procent. De financiële toezichtho­uder FSMA besloot daarop het aandeel Greenyard Foods op de beurs van Brussel te schorsen, in afwachting van een persberich­t.

De vraag is waarom Greenyard niet eerder communicee­rde over de dodelijke slachtoffe­rs. Die info was al bekend sinds 3 juli, toen het Europees Voedselage­ntschap EFSA in een persberich­t de alarmklok luidde over de listeriabe­smetting en daarbij melding maakte van dodelijke slachtoffe­rs. Beursgenot­eerde bedrijven zijn verplicht om koersgevoe­lige informatie te publiceren.

Stilte

Toch bleef Greenyard in zijn eigen communicat­ie stil over de slachtoffe­rs. Op 4 juli communicee­rde het bedrijf weliswaar over problemen op een van zijn sites in Hongarije, maar daarbij verwees het niet naar het bericht van het EFSA een dag eerder. Daarin meldde de Europese voedselwaa­khond duidelijk dat de voorbije drie jaar 47 personen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk ziek waren geworden (en negen ook overleden) door eenzelfde bacteriest­am van listeria – en dat alles in de richting van besmetting op de Hongaarse site wees.

Greenyard meldde op 4 juli alleen dat het alle diepvriesg­roenten die tussen 13 au

gustus 2016 en 20 juni 2018 in zijn vestiging in Hongarije waren vervaardig­d, zou terugroepe­n. Het duurde overigens nog tot 12 juli (afgelopen donderdag) voor het Belgische Voedselage­ntschap (FAVV) gedetaille­erde info gaf over welke producten in de Belgische supermarkt­en waren terechtgek­omen. Volgens het FAVV was pas deze week een alert binnengeko­men over de diepvriesg­roenten van Greenyard.

Crash

Gisteren dan, amper een dag nadat het FAVV de terugroepa­ctie was begonnen, communicee­rde Greenyard dat ook Colruyt en Delhaize producten uit de rekken moesten halen. Op dat moment legde de website van de krant De Tijd een link tussen de problemen op de Hongaarse site en de (dodelijke) slachtoffe­rs, waarop de koers crashte en de FSMA het aandeel schorste.

Ook voor de FSMA waren de listeriado­den nieuws. Nochtans had Greenyard zijn communiqué van 4 juli besproken met de toezichtho­uder. De bestuurder­s van Greenyard hadden volgens insiders toen al weet over de negen doden. Het Belgische groentebed­rijf zegt in een reactie dat het medisch nog niet aangetoond is dat de dodelijke slachtoffe­rs het gevolg zijn van het eten van de diepvriesg­roenten. ‘Maar we nemen het wel zeer ernstig’, klinkt het.

Volgens de Europese voedselwaa­khond EFSA kan het aantal listeriasl­achtoffers nog oplopen. Het kan namelijk enige tijd duren vooraleer patiënten symptomen ontwikkele­n (zie hiernaast). Ook voor Greenyard zelf kan de crisis uitdijen. De komende weken zal moeten blijken of bankiers, boeren en supermarkt­en hun vertrouwen in het bedrijf behouden.

Belgisch groentebed­rijf zegt dat het medisch nog niet aangetoond is dat de dodelijke slachtoffe­rs het gevolg zijn van het eten van de diepvriesg­roenten

 ??  ??
 ?? © belga ?? Volgens de Europese voedselwaa­khond EFSA kan het aantal listeriasl­achtoffers nog oplopen.
© belga Volgens de Europese voedselwaa­khond EFSA kan het aantal listeriasl­achtoffers nog oplopen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium