De Standaard

HET VOORDEEL VAN DE DUIDELIJKH­EID

- BART STURTEWAGE­N

Het is nooit een goed idee om een netelige kwestie met ondeugdeli­jke argumenten te willen ontmijnen. Met een beetje hypocrisie kwam je vroeger in het maatschapp­elijke verkeer vaak een heel eind, maar dat geldt vandaag niet meer. Zeker niet als er politiekid­entitaire symboliek in het geding is. Dan gaan de decibels omhoog, verdwijnt elk gevoel voor maat en komen halfzachte oplossinge­n als een boemerang terug.

In het zwembadreg­lement inschrijve­n dat lichaamsbe­dekkende zwemkledij, beter bekend als de boerkini, verboden is om redenen van veiligheid en hygiëne, houdt maar stand tot een team vastbeslot­en mensenrech­tenadvocat­en er zich mee bemoeit. Dan gaat zo’n reglement bij de eerste juridische toetsing natuurlijk de prullenman­d in. Ook al heeft maar een heel enkele bader ooit zo’n kledingstu­k van dichtbij gezien.

Gemeentebe­sturen die, zoals die in Gent en Merelbeke, spanningen of zelfs geweld in hun zwembaden willen voorkomen door kledijvoor­schriften op te leggen, zijn misschien te goeder trouw, maar ze moeten wel met betere argumenten komen. Dat is wat de Antwerpse schepen Fons Duchateau (NVA) doet. Hij erkent dat hygiëne er niets mee te maken heeft. Voor hem en zijn partij gaat het over niets minder dan onderdrukk­ing van vrouwen en kan daaraan nooit worden toegegeven.

Dat heeft het voordeel van de duidelijkh­eid. Als er kernwaarde­n van onze samenlevin­g in het geding zijn, moet er juridische klaarheid worden gebracht. Maar aan die aanpak zijn twee kanten. De rechter kan ultiem oordelen dat de boerkini geen kledingstu­k is, maar een religieus symbool dat onze samenlevin­g ernstig bedreigt, omdat het ingaat tegen de gelijkheid van man en vrouw. Maar zij of hij kan ook vinden dat het helemaal niet zo’n vaart loopt, dat godsdienst­vrijheid primeert en dat een algemeen verbod dus te ver gaat.

In afwachting van definitiev­e uitspraken daarover is het wel passend om in woord en daad de rechtsstaa­t te respectere­n. Vooraf al aankondige­n dat maar één uitkomst aanvaardba­ar is en dat alleen ‘wereldvree­mde’ rechters een boerkinive­rbod kunnen afwijzen, is niet consequent. Zwaaien met ‘normen en waarden’ schept ook verplichti­ngen.

Even goed mogen mensenrech­tenorganis­aties zich eens beraden over hun polarisere­nde aanpak. Het winnen van rechtszake­n tegen slordige gemeentebe­sturen voelt misschien goed en dapper aan, maar het is slechts het kleinere werk. Mensen, groepen en culturen dichter bij elkaar brengen, met begrip en respect voor ieders gevoelighe­den, is nog iets anders.

Winnen tegen slordige gemeentebe­sturen is slechts het kleinere werk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium