De Standaard

Gevaarlijk voor zwangeren en ouderen

-

1. Wat is listeria?

Listeria is een bacterie die voorkomt in het milieu (in water, aarde ...) en in de darmen van dieren (vooral runderen). Bepaalde soorten van de bacterie kunnen voedselver­giftiginge­n of hersenvlie­sontstekin­gen veroorzake­n, die zelfs tot de dood kunnen leiden.

2. Hoe merk je dat je besmet bent?

De typische symptomen lijken op die van griep: koorts en/of hoofdpijn. Ook diarree, misselijkh­eid, braken en buikpijn komen voor. Het kan tot acht weken duren voor de symptomen de kop opsteken, maar lang niet iedereen krijgt symptomen na besmetting.

Zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsyst­eem en ouderen lopen het grootste risico op ernstige complicati­es zoals een hersenvlie­sontstekin­g of een bloedvergi­ftiging. Bij zwangeren kan de infectie een vroeggeboo­rte uitlokken of de baby doden.

3. Hoe gevaarlijk zijn de besmette diepvriesg­roenten?

Op de website van het Federaal Voedselage­ntschap staan afbeelding­en en gedetaille­erde beschrijvi­ngen van de producten (www.favv.be/productter­ugroepinge­n). Als de groenten niet volledig verhit werden vóór consumptie of oppervlakk­en (keukengere­i, juwelen ...) niet goed gereinigd werden, nadat ze met de rauwe voeding in contact kwamen, is er mogelijk een risico op infectie. ‘Wie de typische symptomen vertoont, moet naar de huisarts. Een bloedtest kan uitsluitse­l geven of het om een listeriain­fectie gaat. Als dat zo is, kan een antibiotic­akuur opgestart worden’, zegt Naïma Hammami, arts infectiezi­ektebestri­jding bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

4. In welke voedingswa­ren zit listeria?

Producten die van rauwe melk worden gemaakt (Franse kazen), paté en kantenklaa­rmaaltijde­n met rauwe groenten kunnen een risico vormen. Voeding die goed doorgekook­t is, is veilig.

5. Hoe worden clusters van listeriabe­smettingen ontdekt?

In dit geval ging de bal aan het rollen in Finland, waar tussen 2016 en 2018 meerdere besmetting­en met eenzelfde listeriast­am werden gevonden. Enkele personen waren vorige winter al overleden. Het onderzoek richtte zich eerst op diepvriesm­aïs van de Hongaarse Greenyards­ite. In maart volgde een Europese terugroepa­ctie. Door verdere analyse van diepvriesg­roenten blijkt het om een veel ruimer probleem te gaan. Overigens stijgt het aantal gemelde gevallen van listeriain­fecties in de EU de laatste tien jaar. (mec)

 ?? is veilig. © Image Source ?? Voeding die goed doorgekook­t is,
is veilig. © Image Source Voeding die goed doorgekook­t is,
 ?? © blg ?? Listeria monocytoge­nes.
© blg Listeria monocytoge­nes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium