De Standaard

Geldzaken en EHBO in eindtermen

Alleen blije gezichten vrijdag: alle actoren, inbegrepen de NVA en het katholiek onderwijs, hebben zich verzoend met de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs.

- Hilde Crevits.

BRUSSEL I De opvallende nieuwkomer­s in het eindtermen­pakket slaan op EHBO, financiële kennis, mediawijsh­eid en burgerscha­p. ‘Het was hoog tijd om de eindtermen aan te passen. Ze waren twintig jaar oud. Nieuwe technologi­eën kwamen er nog niet in voor, zelfs niet de voor de hand liggende dingen als gps, smartphone­s of internet’, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

De nieuwe eindtermen gaan in op 1 september 2019. Er is stevig gesnoeid. Van 688 eindtermen blijven er 383 over. Die zijn wel gedetaille­erder. Bij de eindterm burgerscha­p wordt bijvoorbee­ld verwezen naar het Kinderrech­tenverdrag en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar ook naar het vrijheids en gelijkheid­sbeginsel en allerhande bestuursni­veaus, van gemeente over gewest tot Bel gië en Europa. ‘De leerlingen onderschei­den het samenleven in een democratie van het samenleven onder andere regimes. Ze appreciëre­n het samenleven in een democratie en de principes waarop ze in Vlaanderen gebaseerd is’, staat er in de eindterm burgerscha­p.

‘Geen zwevend hol zinnetje’

NVAonderwi­jsspeciali­st Koen Daniëls is tevreden. ‘Een eindterm is niet langer een zwevend hol zinnetje, maar bevat nu expliciet de minimumken­nis en de context waarin de leerling die kennis moet kunnen gebruiken.’

De eindtermen Nederlands, wiskunde, digitale en financiële competenti­es vallen onder de noemer ‘basisgelet­terdheid’. ‘Dat betekent dat elke leerling over die lat moet’, zegt Crevits. Om de noodzaak daarvan aan te tonen haalt ze het recent onderzoek aan waaruit blijkt dat een vierde van de Vlaamse jongeren op die basisvaard­igheden tekortschi­et.

Vooral financiële kennis vindt Crevits belangrijk. Het is soms zo basic als beseffen dat je niet al je geld aan een hobby kan uitgeven als je daarna nog je vaste kosten wilt

‘Het was hoog tijd om

de eindtermen aan te passen. Smartphone­s of internet kwamen er niet in voor’

HILDE CREVITS (CD&V)

Vlaams minister van Onderwijs

kunnen betalen. ‘We merken dat ouders dat niet meer voldoende doorgeven’, zegt Crevits.

De eindtermen worden maandag pas publiek gemaakt. Ze moeten nog langs de Raad van State en het Vlaams Parlement. Daarna kunnen de koepels en het Gemeenscha­psonderwij­s ermee aan de slag en kunnen de handboeken opgesteld worden.

Katholieke koepel

In de aanloop naar het akkoord kwam het geregeld tot conflict tussen de katholieke onderwijsk­oepel en de NVA. Het compromis werd eind vorig jaar al bereikt, met het decreet op de eindtermen, zegt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs. ‘Dit is de uitrol daarvan. Toch blijft het een belangrijk­e stap. We kunnen nu beginnen aan de kaders en de leerplanne­n.’

‘Dit zijn de minimumdoe­lstellinge­n voor het onderwijs, het is belangrijk dat die vastliggen. Maar de leerplanne­n zijn voor ons nog belangrijk­er’, zegt Boeve. De eindtermen moeten wel volledig overgenome­n worden in de leerplanne­n, ‘maar wij hebben de vrijheid en ruimte om daar eigen accenten aan toe te voegen’. (lob)

 ?? © Dieter Telemans ??
© Dieter Telemans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium