De Standaard

Miljardenb­oete voor asbest in talkpoeder

Krijg je eierstokka­nker van talkpoeder? Een jury in de VS gelooft van wel en oordeelt dat Johnson & Johnson een miljardenb­oete moet ophoesten.

-

BRUSSEL I ‘Het poeder dat je zacht hield als baby doet je nog altijd zacht voelen vandaag.’ In een oude advertenti­e wond farmaprodu­cent Johnson & Johnson (J&J) er geen doekjes om: je hoeft geen baby te zijn om babypoeder te gebruiken. Dat deden vrouwen in de VS dan ook. Ze gebruikten het talkpoeder in de schaamstre­ek, voor dagelijkse vrouwelijk­e hygiëne.

Met noodlottig­e gevolgen, argumentee­rden zestien vrouwen en zes nabestaand­en in een zes weken durende rechtszaak in Saint Louis. De slachtoffe­rs kregen allemaal eierstokka­nker en linken die aan het gebruik van babypoeder van Johnson & Johnson.

Een jury gaf de vrouwen en hun nabestaand­en donderdag gelijk. Ze achten het verband tussen het gebruik van talkpoeder van J&J en de kanker bewezen en oordelen dat de farmagigan­t 4,7 miljard dol lar (4 miljard euro) moet ophoesten. 4,14 miljard daarvan is een boete. Daarboveno­p krijgen de 22 slachtoffe­rs elk een schadeverg­oeding van 25 miljoen dollar.

Asbest

De link tussen talkpoeder en eierstokka­nker werd al geopperd in de jaren ‘60, toen vastgestel­d werd dat sommige talkpoeder­s asbest bevatten. Talk is een van de zachtste gesteentes ter wereld en bevindt zich vaak in mijnen waar ook asbest aangetroff­en wordt. Sinds de jaren ‘70 wordt er streng op toegezien dat talk voor cosmetisch gebruik geen sporen van asbest bevat.

Of talkpoeder eierstokka­nker veroorzaak­t, is onzeker. Het National Cancer Institute acht het verband niet bewezen. Volgens de American Cancer Society zijn er studies die geen enkel verband zien, maar ook studies die een verhoogd risico vaststelle­n.

Een daarvan is een studie uit 2016 uit het vakblad Epidemiolo­gy, die vaststelt dat het genitale gebruik van talkpoeder het risico op eierstokka­nker gevoelig verhoogt. In de studie worden 2.041 vrouwen met eierstokka­nker vergeleken met 2.100 vrouwen van de dezelfde leeftijd en achtergron­d. In het onderzoek wordt overigens aangestipt dat de meeste vrouwen talk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium