De Standaard

TELECOM, DIEPVRIESG­ROENTEN EN LUIERS

- PASCAL DENDOOVEN

De telecomaan­delen gingen vrijdag opnieuw onderuit als gevolg van geruchten dat er een vierde mobiele operator komt in België. Dat plan was eigenlijk al bekend. Telenet kreeg een dreun van 5 procent, Proximus verloor 1,8 procent.

Stefan Genoe, telecomspe­cialist bij Bank Degroof Petercam, verwacht op korte termijn geen effect en ziet ook op middellang­e termijn weinig grote veranderin­gen. ‘Het zal voor een nieuwe speler niet evident zijn om de nodige administra­tieve vergunning­en te krijgen voor het plaatsen van zijn antennes’.’

Een vierde speler zal volgens Genoe eerst op Brussel mikken, de grootste stad in België. ‘Maar daar vergunning­en bekomen, is lastig’.

Hoe lang de lijdensweg ook duurt, de boodschap is duidelijk dat de telecomwaa­khond meer con currentie wil en dat het voor de bestaande operatoren hoe dan ook lastiger wordt om hun geld te verdienen. En dat zet druk op de aandelenko­ersen.

Telenet bijvoorbee­ld zal moeten toestaan dat Orange tegen gunsti ger voorwaarde­n zijn kabelnet kan gebruiken. De vergoeding die Orange zal moeten betalen, wordt gebaseerd op de kostprijs voor Telenet en niet langer op de consumente­nprijs.

Bank Degroof Petercam is optimistis­cher over Telenet dan Proximus. De bank verwacht dat Telenet vanaf komend jaar veel minder moet investeren. De vrije cashflow zal daardoor stijgen. ‘We verwachten een vrijekasst­roomrendem­ent van 10 procent’, zegt Genoe. Proximus zal mogelijk zijn investerin­gen moeten verhogen om sneller glasvezel tot in de huiskamer te brengen. ‘Het voorbeeld van Nederland met Tele2 toont dat een vierde speler het lastig heeft om de markt naar zich toe te trekken.’

Ook bij Colruyt was anticipere­n op meer concurrent­ie door de verwachte marktintre­de van Jumbo een factor in de koersdalin­g. Belangrijk­er was wellicht dat het aan deel de jongste weken al sterk was gestegen. Beleggers vonden een kritisch analistenr­apport een goede aanleiding om winst te nemen. Evolutie 1 jaar

Bij de groenten en fruitgroep Greenyard heeft een menselijk dra ma, negen listeriado­den, de poten tie in een financiële crisis te ontaarden. De crisis komt op een moment dat Greenyard financieel zwak staat.

De koers van luierfabri­kant Ontex ten slotte heeft zich boven de 26 euro genesteld. De markt is optimistis­ch over het 27,50 eurobod van PAI. Achter de schermen vallen echter scherpe woorden aan het adres van ceo Charles Bouaziz. Hij heeft nog voor de bieder gewerkt en bleef er adviseur. Welke informatie over Ontex en andere durfkapita­algroepen heeft hij gedeeld met PAI? Weinigen die geloven dat beide partijen niet met elkaar gesproken hebben voor het bod er kwam.

Welke informatie heeft de ceo van Ontex gedeeld met bieder PAI?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium