De Standaard

WAAROM het deugd doet dat er nog festivals zijn met slechts één podium

-

Thuiskomen van Rock Werch ter en merken dat al je vrien den blijkbaar een ander festi val hebben meegemaakt: het lijkt wel alsof elk stoffen pols bandje toegang verschaft tot een compleet andere festivaler­varing. Kiezen tussen Eels of David Byrne, we wensen het niemand toe. Maar net als het poten tiële aantal datingpart­ners, het honden voeraanbod in de supermarkt of de streamingc­atalogus worden ook festival programma’s steeds omvangrijk­er.

Elk jaar kondigt wel een festival een nieuw podium aan. Van Core op Tomor rowland 2017 tot The Slope op Rock Werchter dit jaar: de drang naar meer beleving en een diverser publiek leidt meestal tot een extra speelplek voor ar tiesten. Maar niet bij TW Classic en Cac tus Festival, die dit weekend allebei heel bewust kiezen voor slechts één podium.

Toegegeven: het Brugse Cactus lan ceert dit jaar wel de Busker Stage, waar op zes jonge talenten prijken. ‘Maar dat wordt door een andere organisati­e be heerd en staat eigenlijk los van het festi val’, zegt programmat­or en coördinato­r Patrick Keersebilc­k. ‘We raken niet aan het festivalco­ncept zelf.’

Dat concept bestaat uit één podium met daarop dagelijks maximaal acht groepen, met telkens een halfuurtje tus sen de concerten. Om te genieten van het Minnewater­park. Om te praten met vrienden die je sinds de vorige editie niet meer hebt gezien. Of om de bekers te tel len die je kinderen geraapt hebben.

‘Van bij de eerste editie wilden we een festival zijn dat alle bezoekers van begin tot eind ontspannen kunnen meemaken’, zegt Keersebilc­k. ‘Zonder het geloop van het ene naar het andere podium en zonder dat ze zich moeten afvragen welke artiesten ze mogelijk missen. We willen een festival op mensenmaat zijn. Artiesten die op ons festival spelen, weten ook dat ze sowieso voor een publiek spelen. Er is nooit een andere groep om mee te concurrere­n.’

Terwijl The Slope, The Barn en Klub C 130 kilometer verderop worden afgebroken, blijft de Main Stage op de Werchterwe­i een weekendje langer staan voor TW Classic. Dat festival brengt nostalgisc­he bezoekers voor een dag terug naar de beginjaren van het toenmalige dubbelfest­ival Torhout Werchter. Geen karrenvrac­hten Cara pils en partytente­n, wel picknickde­kens en opblaaszet­els.

‘Mensen gaan er soms verkeerdel­ijk van uit dat de naam verwijst naar de ar tiesten die hier spelen’, zegt woordvoers­ter Nele Bigaré. ‘Maar het is wel degelijk een verwijzing naar het klassieke festi valconcept: grote artiesten die hun hits spelen op een groot podium, voor één groot publiek. De leeftijd van de arties ten speelt daarbij geen rol, want naast Kraftwerk staan hier dit jaar ook onder anderen The National en Editors.’

Beide festivals zien vooral voordelen in die aanpak. ‘Onze bezoekers hoeven geen keuzestres­s te hebben en kunnen

‘Onze bezoekers hoeven geen keuzestres­s te hebben en kunnen gewoon van de muziek genieten’

 ?? © Koen Bauters ?? Het Cactusfest­ival, waar u tussen de concerten op het gemak nog een goede plaats kunt kiezen. En uw kroost ook.
© Koen Bauters Het Cactusfest­ival, waar u tussen de concerten op het gemak nog een goede plaats kunt kiezen. En uw kroost ook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium