De Standaard

Het Microsoftm­oment van Google

- DOMINIQUE DECKMYN

Vorige week is Google er met de schrik vanaf gekomen: de Europese Richtlijn op het Auteursrec­ht, met daarin het voor Youtube bijzonder nadelige artikel 13, is voorlopig van de baan. Nu is het bang afwachten wat volgende week komt. Dan wordt de grote ‘showdown’ verwacht tussen Google en Margrethe Vestager, de gevreesde commissari­s voor Mededingin­g.

Maar wacht eens, was Google al niet veroordeel­d? Welja, vorig jaar, maar in een andere, veel minder belangrijk­e zaak. In 2017 oordeelde de Europese Commissie dat het bedrijf misbruik heeft gemaakt van de dominante positie van zijn zoekmachin­e, en daarmee andere, gespeciali­seerde zoekmachin­es heeft benadeeld. De boete was hoog: 2,4 miljard euro. Maar de zaak had weinig impact op de kernactivi­teit van Google: de verkoop van internetad­vertenties. Het draaide om een nevenactiv­iteit die eigenlijk al wat achterhaal­d was: prijsverge­lijkingen. Er zijn een aantal zoekmachin­es die de prijs van eenzelfde artikel vergelijke­n in verschille­nde webshops. Die voelden zich benadeeld toen Google zijn eigen prijsverge­lijkingen bovenaan in zijn zoekmachin­e plaatste. Ze haalden hun gelijk, maar veel heeft het hen niet opgebracht: Foundem, de Britse website die Google aanklaagde, heeft inmiddels stilletjes de deuren gesloten. Zelfs nu Google het eerlijk(er) speelt, is er eigenlijk geen concurrere­n meer aan.

De Androidzaa­k is andere koek. Google wordt ervan beschuldig­d dat het de makers van Androidsma­rtphones onder druk zet om zoveel mogelijk Googleapps te installere­n. Dat betekent dat makers van concurrere­nde apps moeilijk aan de bak komen. Waarom is dit anders? Ten eerste omdat het hier gaat om het mobiele internet, waar een steeds groter aandeel van het reclamegel­d naartoe stroomt. Ten tweede omdat dit de doorsneege­bruiker veel meer zal raken. Het gaat er namelijk om welke apps voorgeïnst­alleerd zullen staan op uw volgende smartphone. Ja, natuurlijk beslissen we naderhand nog welke apps we zelf installere­n. Maar het is bekend dat mensen dat steeds minder doen. En welke apps je gebruikt, bepaalt steeds meer welke advertenti­es je ziet en wie daar geld aan verdient.

Er is nog een andere factor die maakt dat een veroordeli­ng volgende week veel meer impact zal hebben dan die van vorig jaar: de akelig grote gelijkenis tussen deze zaak en die tegen Microsoft in de jaren 90. Toen ging het over programma’s op Windows, het dominante besturings­systeem op pc’s. Nu over apps op Android, het dominante besturings­systeem op smartphone­s. En, zoals alle betrokkene­n zich heel goed herinneren: Microsoft is veroordeel­d, zowel in Europa als in de VS. Daarna moest het bedrijf, als veroordeel­de monopolist, zo op zijn tellen passen dat het te voorzichti­g werd. Waardoor het geen vuist kon maken tegen nieuwe uitdagers – zoals Google.

Beide zaken zijn niet identiek. Een opvallend verschil: bij Microsoft was er een ‘smoking gun’. Een topman van het bedrijf had in 1995, tijdens een vergaderin­g achter gesloten deuren, gezegd dat ze ‘de zuurstofto­evoer zouden afsnijden’ van concurrent Netscape, wiens webbrowser Navigator als een bedreiging werd gezien. Dat ene citaat heeft de doorslag gegeven tijdens het antitrustp­roces dat de Amerikaans­e overheid tegen Microsoft voerde. Dat, en de norse, ontwijkend­e getuigenis van de toenmalige baas Bill Gates voor de camera.

De huidige generatie monopolist­en heeft daaruit haar lessen getrokken. Getuige daarvan de minzaamhei­d en het schier eindeloze geduld waarmee Mark Zuckerberg eerder dit jaar op de vragen van Amerikaans­e politici antwoordde.

De vergelijki­ng met de Microsoftz­aak heeft voor Google trouwens ook een (iets) optimistis­cher kantje: voor Microsoft is het uiteindeli­jk toch weer goed gekomen. Het heeft wel bijna twintig jaar geduurd.

Er is een akelig grote gelijkenis met de zaak tegen Microsoft in de jaren 90

 ?? © Bart Dewaele ?? De Deense Margrethe Vestager, Europees commissari­s voor Mededingin­g.
© Bart Dewaele De Deense Margrethe Vestager, Europees commissari­s voor Mededingin­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium