De Standaard

Dagenlange wachttijd voor verdelging wespennest

De brandweer wordt overstelpt met oproepen voor het verdelgen van wespennest­en. Er is een wachttijd van enkele dagen ontstaan.

- JOOST VAN LIEFFERING­E

BRUSSEL I De brandweerz­one VlaamsBrab­ant West krijgt al enkele dagen gemiddeld vijftig oproepen per dag voor het verdelen van wespennest­en. Dat zijn er ongeveer dertig meer dan op een normale dag in de zomerperio­de, een piek dus.

‘Er lopen meer aanvragen binnen dan we kunnen verwerken’, zegt Alain Habils, woordvoerd­er van de brandweerz­one VlaamsBrab­ant West. ‘We doen ons uiterste best om tussen zonsopgang en zonsonderg­ang te werken, met alle beschikbar­e mensen, maar dat volstaat niet. Een aantal mensen reageert dan ook wat geprikkeld of is niet tevreden omdat we niet snel genoeg opdagen.’

De brandweer vraagt meer begrip voor de situatie. ‘Wespen verdelging is uiteraard ondergesch­ikt aan onze dringende opdrachten. Mensen die wespen verdelgen, kunnen te allen tijde opgeroepen worden voor meer drin gende opdrachten’, zegt Habils. ‘Daarom kan je met de brandweer wel afspreken wanneer we best langskomen, maar kunnen wij dat nooit garanderen. Hou er reke ning mee dat de wachttijd momenteel kan oplopen tot twee à drie dagen na de aanvraag, in functie van de regio.’

Voor wie niet zo lang kan wach ten, heeft de brandweer een tip. ‘Je kan ook bij privébedri­jven terecht voor nietdringe­nde wespenverd­elgingen’, zegt Habils. ‘Die zijn vaak een heel stuk goedkoper en je kan er doorgaans makkelijke­r preciezere uren mee afspreken. Aarzel vooral niet even bij een van hen te polsen alvorens de brandweer in te schakelen.’ Een verdelging door de brandweer kost 75,02 euro inclusief btw.

Maar wat u ook beslist, begin zeker niet zelf aan de verdeling van een nest. Dat kan levensgeva­arlijk zijn. ‘Wat je zelf doet, doe je in dit geval absoluut niet beter. Integendee­l’, verzekert Habils.

‘Privébedri­jven zijn vaak goedkoper en je kan er doorgaans makkelijke­r preciezere uren mee afspreken’

ALAIN HABILS

Brandweerz­one VlaamsBrab­ant West

 ?? De brandweer moet ook geregeld wespennest­en verdelgen in parkjes en speeltuine­n. © jvi ??
De brandweer moet ook geregeld wespennest­en verdelgen in parkjes en speeltuine­n. © jvi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium