De Standaard

Geen enkele school heeft plaats voor Husain

AmyJane Meerman en haar man Samer uit Halle zijn al ruim een jaar vruchteloo­s op zoek naar een plaatsje in het onderwijs voor hun zoon Husain (3), die autisme heeft.

- INGRID DEPRAETERE

HALLE I ‘In maart 2017 viel de diagnose voor Husain. Hij was toen 2,5 jaar oud. Husain lijdt aan autisme maar is normaal begaafd. Voor kinderen als hij bestaat er aangepast onderwijs met een gespeciali­seerde autiwerkin­g. In vaktermen heet dat buitengewo­on onderwijs van het type 9’, vertelt zijn moeder, AmyJane Meerman.

‘We hebben tal van scholen in het buitengewo­on onderwijs gecontacte­erd, maar overal was wel ergens een bezwaar. Dan maar het gewone onderwijs geprobeerd. Iedereen heeft toch de mond vol van het Mdecreet, waardoor ook kinderen met een beperking in de gewone klas terecht moeten kunnen. Maar ook daar vingen we bot’, vertelt Meerman.

‘De leerkracht­en stelden dat ze Husain wel zouden willen opvangen, maar dat ze dat bij gebrek aan voldoende zorguren niet aankunnen. Autistisch­e kinderen hebben een heel specifieke aanpak nodig die gewone scholen, hoe goed ze het ook bedoelen, niet kunnen bieden. Trouwens, in een drukke klas met 25 kinderen zou Husain helemaal over zijn toeren geraken’, vertelt ze.

‘Via het CLB zijn we uiteindeli­jk in de ziekenhuis­school van Inkendaal in Vlezenbeek terechtgek­omen. Hier kon hij vorig schooljaar terecht. We zijn de mensen van Inkendaal daar heel dankbaar voor, want ook zij hebben eigenlijk geen autisme werking. Maar als noodoploss­ing mocht hij daar blijven. Die oplossing had wel één nadeel. De school kost ongeveer 400 euro per maand’, zegt Meerman.

‘In maart hebben we Husain opnieuw ingeschrev­en in aangepaste scholen maar opnieuw kregen we het hartversch­eurende bericht: geen plaats. De enige school die wel nog plaats had, was De Drempel in Geraardsbe­rgen, zo’n dertig kilometer van Halle. Met de bus zou Husain daar elke dag 2,5 uur heen en 2,5 uur terug over doen. Een kleuter vijf uur per dag op de bus zetten, dat doe je toch niet’, zegt Meerman.

‘Toen de diagnose van autisme viel, zeiden ze ons: wat een geluk dat jullie er zo snel bij zijn. Maar wat maakt dat uit als daarna geen aangepaste hulp volgt?’ AMYJANE MEERMAN

Moeder van Husain

‘Uiteindeli­jk mag Husain nog een jaar in Inkendaal blijven, ook al zegt het team daar dat Husain echt autiwerkin­g nodig heeft. Hoe kunnen kinderen met autisme zomaar aan hun lot worden overgelate­n?’, vragen de ouders zich af.

‘We hebben ons probleem al voorgelegd aan het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Maar dat liet ons weten dat ze zich niet bezighoude­n met privéprobl­emen’, vertelt Meerman. ‘Wie kan ons helpen? Toen de diagnose van autisme viel voor Husain, zeiden ze ons: wat een geluk dat jullie er zo snel bij zijn. Maar wat maakt dat uit als er daarna geen aangepaste hulp volgt?’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium