De Standaard

LE CLOS DES RÉCOLLETS

Onze recensent bezoekt elke week onafhankel­ijk een restaurant

- BRUNO VANSPAUWEN Le Clos des Récollets, Rue de la Prévôté 9, 6940 Durbuy, 086/21.29.69, www.closdesrec­ollets.be, gesloten op dinsdag en woensdag.

Bruneel kiest zijn producten zorgvuldig, heeft aandacht voor versheid en beheerst zijn gaartijden

Voor hen die denken dat Marc

Coucke heel Durbuy heeft opgekocht: er zijn nog restaurate­urs die dapper weerstand bieden. Zoals Frédéric Bruneel (46), chef en eigenaar van dit charmante restaurant met kamers, genesteld in het autovrije oude hart van de stad in een voormalige hoeve uit de 17de eeuw. Hij nam het over toen hij pas 28 was, voordien had hij gewerkt als chef bij de vorige eigenaar, en ook nog anderhalf jaar bij Yves Mattagne in de Brusselse Sea Grill.

Het is mooi weer, dus nestel ik me aan een tafeltje op een gezellig pleintje dat aan de Provence doet denken, terwijl een goede Waalse schuimwijn van het domein Chant d’Eole in mijn glas parelt (10,50 euro): het zijn omstandigh­eden waarin een recensent zijn kritische zin in het oog moet houden. Op de spijskaart verneem ik dat de chef ‘verse producten omtovert tot heerlijke gerechten’ en daarbij ‘kwaliteit boven snelheid verkiest’. Met andere woorden: ik zal geduld moeten hebben tussen de verschille­nde gangen (37 tot 75 euro voor 3 tot 5 gangen). Gelukkig maakt een jazzduo op het pleintje de wachttijde­n draaglijke­r. En heb ik nog snel door de verdienste­lijke en redelijk geprijsde wijnkaart gebladerd: het is altijd aangenamer wachten met een wijn in het glas.

Plots ontvouwt zich voor mij, op een langwerpig bord, een postmodern­istisch landschapj­e in rood en paars: makreel, gemarineer­d in frambozena­zijn, met torentjes van opgerolde rode biet en tartaar van rode biet, opgevrolij­kt met frambozen en rode bessen. Het aandoenlij­ke tafereeltj­e slingert me twintig jaar terug in de culinaire geschieden­is, maar de ingrediënt­en zijn vers en smakelijk, de temperatuu­r zit juist en de combinatie­s werken. Compacter en eigentijds­er is de compositie met witte asperge, een moot zeebaars met knisperend vel en een kroketje van vloeibaar eigeel.

Vervolgens slaat de kok weer aan het schilderen, deze keer een haast brueghelia­ans landschap waarin wortel, erwt, sperzieboo­n, gekonfijte tomaat, kaviaar van aubergine en een torentje van aardappel om de aandacht strijden van een stuk prima lamsvlees, overgoten met een jus van tijm.

In het nagerecht komt de artiest weer tot rust met een verrukkeli­jke sabayon van kriekbier, ijs van tonkabonen en crumble van pistacheno­ten.

Bruneel kiest zijn producten zorgvuldig, heeft aandacht voor versheid en beheerst zijn gaartijden. Maar qua stijl en presentati­e moet hij wat vaker uit dit oude stadje komen om iets van de veranderde culinaire wereld daarbuiten te zien.

Kan ik Durbuy verlaten zonder te gaan eten bij Marc Coucke? U verneemt er volgende week alles over.

 ??  ?? © Karmen Ayvazyan
© Karmen Ayvazyan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium