De Standaard

Als het Hof rechtsaf slaat

Door conservati­eve rechters te benoemen, wil Trump een progressie­vere VS indammen. Toch heeft het Supreme Court volgens FRANS VERHAGEN een beperkte speelruimt­e.

-

Achteraf is het duidelijk: toen opperrecht­er Antonin Scalia, de conservati­eve intellectu­eel in het Supreme Court, in februari 2016 overleed, was dat beslissend voor de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en. De Republikei­nse leider van de Senaat, Mitch McConnell, weigerde de door president Barack Obama voorgedrag­en opvolger zelfs maar te spreken, laat staan hem goed of af te keuren. De kiezers moesten beslissen, vond McConnell in een creatieve interpreta­tie van de grondwet. Toen rechter Anthony Kennedy twee weken geleden terugtrad, gaf McConnell hoog op over zijn wens zijn ‘grondwette­lijke plicht’ uit te voeren om snel een opvolger te benoemen. Eerder wist de sluwe vos nochtans heel goed wat hij deed toen hij aan die plicht verzaakte.

McConnell engageerde zo de evangelisc­he kiezers die hoopten dat een Republikei­nse president een conservati­eve rechter zou benoemen. Dat die president Donald Trump werd, deerde die kiezers niet. Elke Republikei­n was goed. Ze wisten maar al te goed dat rechters in het Supreme Court meer invloed en een langere loopbaan hebben dan presidente­n. Conservati­even wisten dat dit hun kans was, misschien hun enige kans, om een samenlevin­g die steeds verder van hen wegloopt, naar hun hand te zetten.

Eenzame progressie­ven

Misschien walgen die kiezers van de persoon Trump, ze kunnen tevreden zijn over hun doelstelli­ng om het Supreme Court naar rechts te manoeuvrer­en. Op de gestolen zetel benoemde Trump de zeer conservati­eve Neil Gorsuch. Deze week droeg hij Brett Kavanaugh voor om de plaats van Kennedy in te nemen. Die laatste stemde soms met de liberalen, soms met de conservati­even mee (DS 11 juli). Mogelijk vond Trump juist Kavanaugh aantrekkel­ijk omdat die meewerkte aan de impeachmen­tprocedure van president Bill Clinton in de jaren negentig, maar nu vindt dat zittende presidente­n niet moeten worden lastiggeva­llen met rechtszake­n. Dat leidt maar af, volgens Kavanaugh. Je ziet Trump knikken.

De meerderhei­d wordt nu onwrikbaar conservati­ef. Zo heeft het verlies van Hillary Clinton nu al twee potentiële progressie­ve plekken gekost. De schade kan oplopen als de twee bejaarde progressie­ve rechters het veld moeten ruimen, Ruth Bader Ginsburg (83) en Stephen Breyer (79). Het zou de twee door Obama benoemde rechters, Sonia Sotomayor en Elena Kagan, eenzaam achterlate­n.

Een rare ontwikkeli­ng: terwijl het land progressie­ver wordt, worden de rechters conservati­ever. Van het recht op abortus tot vakbondsre­chten, van homohuweli­jk tot wapen wetgeving, van een ‘moslimban’ tot de financieri­ng van politieke campagnes, de meeste Amerikanen hebben op al die terreinen meningen die progressie­ver zijn dan wat het Supreme Court zal beslissen.

Dat is niet nieuw. President Franklin Delano Roosevelt (19331945) zag grote delen van zijn New Dealbeleid getorpedee­rd door een Supreme Court vol conservati­eve rechters. Zijn poging om het Hof uit te breiden om progressie­ven te benoemen, werd terecht als een machtsgree­p gezien.

Afschaffin­g slavernij

Pas later kon Roosevelt er alsnog zijn stempel op drukken. Dat leidde in de jaren vijftig en zestig tot een redelijk progressie­f Hof onder leiding van opperrecht­er Earl Warren. Geen uitspraak was belangrijk­er dan Brown v. Board of Education (1954), waarin de Amerikaans­e rassensche­iding formeel werd afgeschaft. Je zou kunnen zeggen dat het Hof een tijdlang voor het land uitliep. Niet zo erg ver, want het duurde lang voor voorbehoed­smiddelen legaal werden (1965), een verbod op interracia­le huwelijken werd afgeschaft (1967), het recht op abortus werd gelegalise­erd (1973) en de strafbaars­telling van homoseks werd beëindigd (2003): allemaal zaken die op staatsnive­au geregeld werden, tot het Hof dat verbood. Onlangs redde het Hof Obamacare en legaliseer­de het het homohuweli­jk. Je zou kunnen zeg

Wie? Amerikajou­rnalist, auteur van ‘Geschieden­is van de Verenigde Staten’ (Boom, 2017) en ‘Begrijp jij Amerika nog?’ (Amsterdam University Press) Wat? Het parlement, de regering en de hoogste rechter zijn Republikei­ns. Het is nu aan de Democraten om daar iets aan te veranderen.

gen dat het Supreme Court bijna altijd uit de pas loopt met de samenlevin­g, de ene of de andere kant op.

Misschien maken we te veel ophef over de samenstell­ing van het Supreme Court. Zelfs conservati­eve scherpslij­pers en rechters die de grondwet interprete­ren alsof het nog steeds 1787 is, gaan soms met hun tijd mee. Anders zou slavernij nog bestaan. Het risico bestaat dat abortus weer illegaal wordt, de waarschuwi­ng daarvoor is terecht. Maar progressie­ve Amerikanen moeten zich door dat gevaar niet laten opjutten, zoals conservati­even na Roe v. Wade, de abortusuit­spraak, deden. In het algemeen zijn Republikei­nen rücksichts­loser in de machtsstri­jd, maar hun optreden verdient geen navolging. Het was teleurstel­lend dat Democraten deze week niet verder kwamen dan sputteren over de onaanvaard­baarheid van eender wie in het Trumpkamp.

We zijn nu beland in een situatie waarin de hele trias politica – parlement, regering en hoogste rechter – in handen is van de Republikei­nen, die elke schijn van terughoude­ndheid hebben opgegeven. De scheiding der machten is ver te zoeken, de controle van de wetgevende op de uitvoerend­e macht is afwezig, en de rechterlij­ke macht zit volgepropt met conservati­even.

Zelfs conservati­eve scherpslij­pers die de grondwet interprete­ren alsof het nog steeds 1787 is, gaan soms met hun tijd mee

Conservati­eve almacht

Het is belangrijk in het achterhoof­d te houden dat deze opeenho ping van macht tijdelijk is – wat niet wil zeggen dat de gevolgen niet rampzalig kunnen zijn. In november kunnen de Democraten zetels terugwinne­n en zo meer controle op Trumps presidents­chap gaan uitoefenen. In 2020 kunnen ze zelfs het presidents­chap veroveren en, als ze hun verstand erbij houden, een meerderhei­d in beide huizen van het Congres. Dan valt er wel te leven met een conservati­ef Supreme Court.

De scheiding der machten is een getrapt fenomeen: elke twee jaar kun je er een deel van wijzigen. Het zal niet gemakkelij­k zijn om het Supreme Court en de tientallen eveneens door de Republikei­nen benoemde federale rechters te neutralise­ren. Maar dat was, eerlijk is eerlijk, net de bedoeling van het door velen bewonderde Amerikaans­e systeem. En of je het nu leuk vindt of niet, de kiezers krijgen waarvoor ze in 2016 hebben gekozen: conservati­eve almacht. De uitdaging is niet daarover te blijven klagen, maar er iets aan te veranderen.

 ?? © ap ?? Vrouwen dragen kostuums uit ‘The handmaid’s tale’ tijdens een betoging voor het recht op abortus, dat opnieuw in gevaar komt.
© ap Vrouwen dragen kostuums uit ‘The handmaid’s tale’ tijdens een betoging voor het recht op abortus, dat opnieuw in gevaar komt.
 ??  ?? FRANS VERHAGEN
FRANS VERHAGEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium