De Standaard

Op solomissie tegen Iran

De VS zijn vastbeslot­en Iran economisch te isoleren, maar het Westen volgt niet. Sterker: Europa vecht terug, waardoor Trump zichzelf isoleert.

- INE ROOX

BRUSSEL I De Verenigde Staten zijn wereldwijd een campagne gestart om Iran economisch te isoleren. ‘Sinds het nucleaire akkoord heeft Iran meer dan 16 miljard dollar uitgegeven aan zijn buitenland­se avonturen: dat geld gaat naar steun aan het wreedaardi­ge Assadregim­e in Syrië, en naar de conflicten in Jemen en in Irak. Iran heeft ook voor bijna 5 miljard dollar kredietlij­nen toegekend aan het Syrische regime, en financiert bijgevolg de burgeroorl­og in dat land’, zei Brian Hook, beleidsadv­iseur van de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, donderdag tijdens een persbriefi­ng in Brussel.

Volgens Hook heeft Iran sinds het nucleaire akkoord zijn defensiebu­dget ook met 37 procent verhoogd. In de loop van zijn eigen briefing kon hij niet toelichten op welke informatie de cijfers over de Iraanse militaire uitgaven in het MiddenOost­en waren gebaseerd: ‘Dat zijn gewoon onze cijfers, het is onze analyse van de situatie.’

De rest van de wereld moet Amerika maar op zijn woord geloven: sinds Iran in 2015 een akkoord sloot met de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Duitsland en Rusland, die in ruil voor de inperking van het Iraanse kernprogra­mma de sancties tegen Iran ophieven, heeft Iran het vrijgekome­n geld uitsluiten­d ge bruikt om terroristi­sche acties te ondernemen. ‘Bijgevolg kunnen buitenland­se investeerd­ers onmogelijk weten of zij in Iran investeren in gewone handel, dan wel in terrorisme’, aldus Hook.

In de Syrische burgeroorl­og zijn talrijke landen en milities actief. Door Iran eenzijdig als ‘dé’ sponsor van de Syrische burgeroorl­og te bestempele­n, kiezen de Verenigde Staten nadrukkeli­jk de partij van enkele landen, met name Israël en SaudiArabi­ë – dat met Iran strijdt om de hegemonie in het MiddenOost­en.

Tot grote tevredenhe­id van de Israëlisch­e premier, Benjamin Netanyahu, heeft Trump in mei de Verenigde Staten teruggetro­kken uit de nucleaire deal met Iran. Bijgevolg stelt Amerika opnieuw sancties in tegen Iran, en dat zal in twee fases verlopen. De eerste fase wordt afgekondig­d op 6 augustus, de tweede reeks sancties – vooral financiële sancties en strafmaatr­egelen op het vlak van energie – zullen op 4 november worden ingesteld. De Verenigde Staten zijn niet van plan om uitzonderi­ngen toe te kennen, wat betekent dat Europese bedrijven die actief zijn in Iran, aan secundaire strafmaatr­egelen kunnen worden blootgeste­ld.

Op de vraag of de Amerikaans­e delegatie in de marge van de Navotop medestande­rs had gevonden van deze strategie, antwoordde Brian Hook met een hele lijst van nietwes terse landen. ‘Er zijn heel wat landen die even bezorgd zijn om Iran als wij: Egypte, SaudiArabi­ë, Bahrein, Australië, India, Japan, ZuidKorea, ga zo maar voort.’

EU treft tegenmaatr­egelen

Kortom, in het Westen vindt Amerika geen bondgenote­n voor deze economisch­e strafexped­itie tegen Iran. De Amerikaans­e buitenland­minister Pompeo had volgens zijn adviseur een ‘zeer vruchtbaar gesprek met EUbuitenla­ndverantwo­ordelijke Federica Mogherini. Wat betreft Iran zijn beiden het over erg veel zaken eens.’

Maar toch alleszins niet over het nucleaire akkoord met Iran, dat Mogherini absoluut wil respectere­n. Sterker, Europa vecht terug. De Europese Commissie werkt aan een reeks tegenmaatr­egelen, die Europese bedrijven moet beschermen tegen de Amerikaans­e sancties inzake Iran. De Commissie wil Europeanen ronduit verbieden om de sancties na te leven, bedrijven die toch worden getroffen, toelaten een schadeverg­oeding te eisen, en aan elk vonnis in zulke zaken dat in een buitenland­se rechtbank wordt geveld, geen enkele juridische kracht toekennen in de Europese Unie.

De Europese Commissie wil met dat plan klaar zijn voor 6 augustus, als Amerika zijn eerste reeks sancties tegen Iran opnieuw instelt.

‘Er zijn heel wat landen die even bezorgd zijn om Iran als wij: Egypte, SaudiArabi­ë, Bahrein, Australië, India, Japan, ZuidKorea, ga zo maar voort’

BRIAN HOOK

Beleidsadv­iseur van Mike Pompeo

 ?? © afp ?? President Hassan Rouhani.
© afp President Hassan Rouhani.
 ?? © blg ?? President Donald Trump.
© blg President Donald Trump.
 ??  ?? Federica
Federica

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium