De Standaard

SALADE MET WATERMELOE­N EN QUESO FRESCO

- Uit ‘Andina. The heart of Peruvian food’ van Martin Morales, Fontaine Uitgevers.

Ingrediënt­en (voor 4 personen)

30 g yacónsiroo­p of 50 g kristalsui­ker

2 limo of middelhete rode chilipeper­s, fijngehakt

240 g watermeloe­n, in 4 grote plakken

40 g ongekookte zwarte quinoa (of witte)

100 g queso fresco of feta, verkruimel­d

30 g waterkersb­laadjes Voor de citroenama­ndelvinaig­rette

Schil van 1 citroen

40 g hele amandelen, geroosterd en grof gehakt 50 ml olijfolie

10 ml moscatel of wittewijna­zijn met een snufje suiker

Zout

Bereiding

1. Maak een eenvoudige siroop. Doe de yacónsiroo­p of suiker met 50 ml water in een kleine pan. Verhit dit mengsel al roerend op een laag vuur tot de suiker (als je die gebruikt) is gesmolten en het goed is vermengd. Voeg de pepers en watermeloe­n toe. Doe alles in een afsluitbar­e plastic zak of diepvriesd­oos en laat intrekken.

2. Maak intussen de vinaigrett­e. Doe de citroensch­il in een kleine pan en zet onder water. Breng op een hoog vuur aan de kook en voeg een snufje zout toe. Draai het vuur laag en laat het 5 minuten pruttelen om de bittere smaak eruit te laten trekken. Laat de schil uitlekken en laat afkoelen onder koud stromend water. Herhaal deze stappen, dus het koken, pruttelen en uitlekken. Snijd de citroensch­il als ze voor de tweede keer is uitgelekt in heel smalle reepjes, doe ze in een kommetje en meng de rest van de ingrediënt­en erdoor. Zet de vinaigrett­e opzij.

3. Doe de quinoa met 200 ml water en wat zout in een pan en zet die op halfhoog vuur. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat met deksel zachtjes pruttelen. Kook de quinoa 15 minuten, neem de pan van het vuur en laat met deksel nog 5 minuten staan. De quinoa moet al het water hebben geabsorbee­rd, de staartjes moeten zich hebben ontvouwen en de korrels moeten zacht zijn

4. Leg op vier borden een stuk watermeloe­n. Strooi een kwart van de quinoa over elk stuk en doe hetzelfde met de feta en waterkers. Besprenkel alles met de vinaigrett­e en serveer meteen.

 ?? © David Loftus ??
© David Loftus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium