De Standaard

Toponderne­mers in de schaduw

Theo Roussis, de keizer van het plastic

- PASCAL DENDOOVEN

Het is een goed bewaard ge heim dat een van de belangrijk­ste Vlaamse ondernemer­s van af komst een Griek is. Theo Roussis (64) is ceo en hoofdaande­elhou der van de groep Ravago uit Arendonk, die onderdeel is van de in Luxemburg gevestigde familie holding Plastiche.

Ravago is een gestaag groeien de familiale multinatio­nal die ac tief is in de petrochemi­e en de che mie. De kans is groot dat uw em mer of tuinslang gemaakt is door het Kempische bedrijf, waarvan plastic de kernbusine­ss is. Ravago is niet alleen bezig met de productie, maar ook met de recyclage van plastic en met de wereldwijd­e handel in kunststofg­ranulaten.

De herder en zijn kudde

Theo Roussis treedt voor een succesrijk­e ondernemer opmerke lijk low profile op. Hij afficheert zich nooit tussen oldtimers of op dure feestjes. Je komt hem ook niet tegen op het voetbal en in de politiek. Het zijn plekken waar hij bewust wegblijft. Mensen die hem goed kennen noemen de Griek een grote meneer met een warme persoonlij­kheid. Al is hij bijzonder kostenbewu­st, toch geeft hij flink wat geld aan goede doelen. En hij is ook een familieman. In het weekend zou hij achter de kookpotten staan voor het hele gezin.

De voorbije jaren trad de familie naar buiten met de huwelijksf­eesten van dochter Daphne en zoon Axel. De hele beau monde was aanwezig, maar wie hoopte op extravagan­te uitspattin­gen bleef toch op zijn honger. Op de website van het bedrijf staat niet toevallig dat bescheiden­heid en discretie de cultuur van Ravago typeren. Roussis zelf blijft daarbij bewust op de achtergron­d, getrouw het motto ‘A shepherd

doesn’t walk in front of its herd, but follows behind in order to steer

it – een herder loopt nooit voor zijn kudde uit, maar loopt er ach teraan om ze te sturen.’

Het neemt niet weg dat de Griekse ‘herder’ aan het hoofd staat van een internatio­nale groep met meer dan 7 miljard euro om zet, 200 vestiginge­n waarvan 30 fabrieken en 6.000 medewerker­s. Noord en ZuidAmerik­a zijn goed voor de helft van de groepsomze­t. Maar ook in China, Indonesië, Ma leisië en Cambodja heeft Ravago fabrieken neergezet.

Roussis is een echte globetrott­er. ‘De wereld is zijn achtertuin’, zegt een bankier. De belangrijk­ste partners van Ravago zijn multina tionale spelers uit de petroche mie. Roussis heeft persoonlij­k toegang tot de top van sommige van de grootste industriël­e bedrij ven, inclusief enkele van de rijkste families op deze planeet.

Klein begonnen

De operatione­le hoofdzetel van het Ravagoimpe­rium is gevestigd in het Kempische Arendonk. Op de vroegere terreinen van de Poudreries Réunies de Belgique, waar de Generale Maatschapp­ij een munitiefab­riek had. In Arendonk kent iedereen Ravago. Ze hebben het bedrijf zien evolueren van klein tot zeer groot. Alleen al in Arendonk beslaan de bedrijfste­rreinen 120 hectare.

Toch was de start uiterst bescheiden. Het was Kempenaar Raf Van Gorp die het bedrijf in 1961 opstartte met 32.000 frank, een schrijfmac­hine, twee bureaus en zijn eigen Volkswagen. Van Gorp was administra­tief bediende bij PRB, maar verkocht na zijn uren industriee­l afval allerhande. Toen PRB in 1966 de deuren sloot, greep hij zijn kans en kocht het bedrijfste­rrein en de gebouwen voor een aantrekkel­ijke prijs op. Hij maakte alles te gelde. De opbrengst werd de springplan­k voor zijn eigen bedrijf. Nogal wat chemische multinatio­nals zetten in de jaren 60 en 70 fabrieken neer in de Kempen en Ravago verdiende goed aan de recyclage van het plastic afval uit hun productie.

Roussis verscheen in het verhaal toen de Griekse biochemicu­s tijdens een Erasmuspro­gramma in Spanje Gunhilde leerde kennen, een van de twee dochters van Raf Van Gorp. De twee zouden later trouwen. Aanvankeli­jk deed Roussis ervaring op bij de isolatiedo­chter Synfina, kwestie van zijn schoonvade­r niet voor de voeten te lopen. Uiteindeli­jk nam hij Ravago zelf over in 1990; stichter Raf Van Gorp zou drie jaar later overlijden. Sindsdien is het bedrijf onverpoosd blijven groeien.

Buikgevoel

Wat is het geheim van Roussis’ aanpak? ‘Hij is bijzonder ondernemen­d, een beslisser die zijn eigen buikgevoel volgt’, zegt een financier. ‘En ook een koppigaard, maar dan in de positieve zin van het woord’, zegt een exbestuurd­er. Tegelijk let hij op de kleintjes. ‘Er gaat geen euro te veel de deur uit.’ Een van de rijkste Belgen neemt een nachtvluch­t als hij op die manier een hotel kan uitsparen.

Als captain of industry staat hij tussen zijn mensen. ‘Of het nu een medewerker is of een externe adviseur, Roussis geeft mensen het gevoel deel uit te maken van een

‘Er gaat bij ons geen euro te veel de deur uit.’ Een van de rijkste Belgen neemt een nachtvluch­t als hij op die manier een hotel kan uitsparen

ambitieus project’, zegt Koen De jonckheere, die hem ooit adviseer de bij een grote overname. Voor egotripper­ij is er bij Ravago geen plaats. De topkaders zijn trouw aan het bedrijf. Roussis zou nog nooit een topkader verloren heb ben aan een concurrent. Zijn ma nagementte­am gaat voor hem door het vuur.

Hij is een man met een plan die gestaag aan de uitbouw van de groep werkt. ‘Hij weet duivels goed waar hij binnen tien jaar wil staan’, zegt een exbestuurd­er. Daarbij schuwt hij geen grote risico’s. In 2006, vlak voor de financi ele crisis, stak Roussis zijn nek wel heel erg ver uit. Hij nam zijn grootste Amerikaans­e concurrent Muehlstein over. Een topper: Muehlstein was actief in 80 lan den en telde 4.000 werknemers en 22 productiee­enheden.

‘Die deal had faliekant kunnen aflopen’, herinnert een insider zich. ‘Muehlstein was niet alleen heel groot, je kocht ook een Amerikaans­e groep, en Amerikanen weten het altijd beter, ze doen hun zin. Voor de overname moest Roussis zich ook nog eens zwaar in de schulden steken. Vervolgens sloeg de crisis toe, het orderboekj­e viel zwaar terug en twee van zijn bankiers, Fortis en Citi, kwamen in ademnood.’

Maar het is goed gekomen. KBC bleef hem trouw. Niet toevallig is hij er ook een van de belang rijkste familiale aandeelhou­ders, met een belang van bijna 1 pro cent. Na Muehlstein volgden nog geregeld andere overnames, waardoor zijn plastic imperium steeds maar uitbreidde. Dit jaar nam hij nog de Amerikaans­e groep Bamberger over, even oud als Ravago en ook erg internatio naal gericht. Alweer een monster overname. Hij verliep dit keer wel via de familiehol­ding Plastiche.

De vrienden van KBC

Roussis is bij KBC Groep al vele jaren bestuurder. Ook daar ver bergt hij zijn ondernemer­schap niet. Als een ceo een ambitieus maar onderbouwd plan heeft, kan die op de steun van Roussis reke nen. Daarbij gaat hij vaak in tegen bestuurder­s die van nature snel op de rem staan.

Het valt op dat telkens een ceo van KBC met pensioen gaat, die vervolgens tot de leeftijd van 70 bestuurder bij Ravago wordt. Dat begon met Marcel Cockaerts, vervolgens kwamen Remi Vermeiren, Willy Duron en tegenwoord­ig Jan Vanhevel. Met de huidige ceo van KBC, Johan Thijs is hij twee handen op een buik. Ook Philippe Vlerick, vicevoorzi­tter van KBC, staat erg dicht bij Roussis. Samen zitten ze in Pentahold, een durfkapita­alfonds met onder meer Filip Balcaen (exBalta) en Paul Thiers.

Donkere jaren

Roussis heet altijd bezig te zijn. Is het niet met Ravago dan met het beheer van zijn privévermo­gen vanuit de familiehol­ding Plastiche. Hij investeert er in kunst en in stedelijk vastgoed. In 2009 kende hij echter donkere dagen. Er werd kanker op een moeilijk behandelba­re plaats vastgestel­d. Er kwam een multidisci­plinair team aan te pas en pas vijf jaar later werd hij genezen verklaard.

Remi Vermeiren en Willy Duron zochten in die periode versterkin­g voor het management en zo kwam Paul Depuydt (exAlcatel) bij Ravago terecht. Hij heeft de reputatie een van de weinigen te zijn die een beslissing van de grote baas nog kan bijsturen. ‘Roussis van idee laten veranderen is niet simpel’, klinkt het in zijn omgeving.

De familiale opvolging lijkt ondertusse­n verzekerd. Zijn zoon Axel (33) staat klaar om hem binnen afzienbare tijd op te volgen. Theo Roussis wordt immers volgend jaar 65. ‘Gelukkig hebben beiden een uitstekend­e relatie.’ Axel kreeg eerder al de verantwoor­delijkheid over de volledige manufactur­ingtak: de dertig fabrieken van de groep die verspreid zijn over Europa, Rusland, Turkije, SaudiArabi­ë de VS en Azië.

Ook Axels echtgenote, zijn zus Daphne en schoonbroe­r Michiel zetten mee hun schouders onder de groep. Theo Roussis zal als voorzitter van de raad van bestuur de derde generatie in het bedrijf met advies blijven bijstaan. ‘Het concern is groot genoeg om ze alle vier bezig te houden zonder dat ze elkaar voor de voeten lopen.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium