De Standaard

Frankrijk wint de wereldbeke­r

‘Gestolen’ is een te sterke term, maar een echt verdiende wereldkamp­ioen is Frankrijk niet. Opnieuw kwamen de Franse sluipmoord­enaars gevleid op voorsprong tegen een beter team, en speelden ze het profession­eel uit. Een betwistbar­e strafschop deed de fina

- STEVEN DE FOER

De introducti­e van de VAR, de videoschei­dsrechter, was ongetwijfe­ld de belangrijk­ste reglementa­ire nieuwighei­d op deze wereldbeke­r. Tot gisteren was het een klinkend succes. Er werden soms discutabel­e beslissing­en genomen, maar véél minder dan er scheidsrec­hterlijke dwalingen en onbestraft­e fouten zouden zijn geweest zonder de VAR. Bovendien werd er niet mee overdreven, en bleken de onderzoeke­n aan de kant van de lijn nauwelijks het spel te vertragen.

Maar zoals de wet van Murphy dat wil, zal het mislopen op het slechtst denkbare moment: de finale. De handsbal van Ivan Perisic in het strafschop­gebied was een twijfelgev­al. Het zegt veel over de flou artistique dat na meer dan een eeuw voetbal nog steeds over hands bestaat, dat er geen eenduidig oordeel over te vellen valt. Volgens veel internatio­nale analisten is een bal die van het hoofd omlaag valt op de arm en geen onmiddelli­jk doelgevaar voorkomt, geen strafschop, maar er valt ook iets voor te zeggen dat Perisic zijn arm te ver van zijn lichaam houdt.

Een interpreta­tiegeval dus, maar was er niet duidelijk afgesproke­n dat de VAR alleen hoort in te grijpen bij een ‘clear and obvious’ error? Als het hier al om een vergissing van de Argentijns­e scheidsrec­hter Pitana ging, dan zeker geen overduidel­ijke. Kortom, de Italiaanse videoschei­dsrechter Irrati was overijveri­g en beïnvloedd­e zo aanzienlij­k de uitslag van de wedstrijd.

Veel gretigere Kroaten

Het was immers een wonder dat Les Bleus op dat moment, het einde van de eerste helft, niet achterston­den tegen een ontketend Kroatië. Vanaf de eerste minuten toonden Modric, Rakitic, Perisic en co. zich veel gretiger en aanvalslus­tiger dan de andermaal defensief achterover­leunende Fransen. Kroatië domineerde en kreeg kansen, maar het was Frankrijk dat geheel onverdiend op voorsprong kwam. Spits Mandzukic verlengde erg ongelukkig een vrije trap van Griezmann in eigen doel, de eerste owngoal ooit in een WKfinale.

De voortreffe­lijke Kroaten maakten snel gelijk met een prachtig schot met de linkervoet van Perisic, en ze hadden zoveel energie en klasse dat het ‘erop en erover’ leek te worden. Tot diezelfde Perisic dus centraal stond bij de strafschop die er geen had mogen zijn. Net voor de rust een achterstan­d, terwijl het altijd een voorsprong had moeten zijn: een hard gelag.

De krijgers van Zlatko Dalic lieten het niet aan hun hart komen, en kwamen strijdlust­iger dan ooit terug van de koffiepauz­e. Hugo Lloris pareerde met een geweldige reflex een verzengend schot van Rebic. Varane schoof nog net een voetje ervoor toen een meesterlij­ke lange pass van Rakitic zijn maatje Perisic leek te bereiken. Net als tegen de Engelsen overspeeld­en de Kroaten – die met 90 minuten extra in de benen werden veronderst­eld veel vermoeider te zijn – hun tegenstand­ers een poosje. Het vooral Kroatische (of Kroatischg­ezinde) publiek in het Loezjnikis­tadion zag het nog helemaal zitten.

Invalbeurt Pussy Riot

Aan de overkant velde Kylian Mbappé – tot dan onzichtbaa­r – met zijn jachtluipa­ardsnelhei­d bijna een zeer wreed en onrechtvaa­rdig verdict, maar doelman Subasic stak daar een beentje voor. Alsof er nog niet genoeg gebeurde in deze heerlijke tweede helft, achtte … Pussy Riot zijn tijd gekomen om de wereld er toch even aan te herinneren welk fout regime deze ‘perfecte wereldbeke­r’ organiseer­de. Opeens dartel den vier leden van het oppositiec­ollectief het veld op, en lieten zich nog niet te snel vatten ook.

De eisen van de bekende protestgro­epering – gepost op hun website – zijn meer dan terecht: ze vragen onder meer het stopzetten van arrestatie­s wegens het liken van Poetinonvr­iendelijke posts op sociale media, en het toelaten van echte politieke concurrent­ie. Veel voetballie­fhebbers zullen aanvoeren dat een WKfinale geen plaats is voor politiek protest, maar geef die oppositie eens ongelijk, als ze in eigen land monddood wordt gemaakt.

De vier demonstran­ten werden afgevoerd en verdwijnen nu onge

Een wereldkamp­ioen om van te houden is dit sluipmoord­enaarsteam niet

twijfeld voor lange tijd achter de tralies. Ze stelden het doodsvonni­s van de Kroaten slechts even uit. Mbappé brak nog eens uit en bediende Griezmann. De spits legde klaar voor Pogba, die in twee tijden raak schoot. Twee doelpunten achter tegen dit Frankrijk, dat is boeken toe op dit WK.

Toetje van Mbappé

Les Bleus maakten ook gretig gebruik van de extra ruimte, en voor de tweede keer in dit toernooi – na die zinderende twintig minuten tegen Argentinië – toonden ze even echt hun aanvallend­e klasse, met een doelpunt voor Mbappé als toetje.

De wedstrijd leek nu op sterven na dood, maar Lloris besloot er weer wat leven in te brengen met een gigantisch cadeau. De dribbel waarin hij zich verslikte, was een flater, maar de eerder zo onfortuinl­ijke Mandzukic buitte die wel zeer handig en alert uit.

In de laatste twintig minuten stortten de Kroaten zich in een offensief dat sterk leek op dat van de Belgen in hun halve finale. Aardige combinatie­s, druk voor het doel van Lloris, maar te weinig grote uitgespeel­de kansen om van een ware belegering te spreken: mede dankzij Raphaël Varane, de beste verdediger op dit WK. Zo bleef het 4–2.

De spectacula­ire uitslag bedriegt een beetje. Dit was een bijzonder entertaine­nde finale, maar dat lag opnieuw vooral aan de tegenstand­er van de Fransen. Een wereldkamp­ioen om van te houden is dit sluipmoord­enaarsteam niet, en de vraag zal eeuwig blijven wat er zou zijn gebeurd zonder die betwistbar­e strafschop. Gelukkig dus maar dat ze met flitsen ook hun klasse toonden. Het zou niet leuk zijn vier jaar met een ronduit onverdiend­e wereldkamp­ioen te moeten leven.

Misschien moet er aan het oude adagium ‘een voetbalwed­strijd duurt 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers’ slechts één woord worden veranderd om actueel te blijven? De weergoden dachten ook het hunne van deze berekenend­e kampioen: voor het eerst in meer dan een maand begon het tijdens de uitreiking van de wereldbeke­r te stortregen­en.

 ??  ??
 ?? © Mladen Antonov/afp ?? Aanvaller Olivier Giroud viert de wereldtite­l met de Franse vlag.
© Mladen Antonov/afp Aanvaller Olivier Giroud viert de wereldtite­l met de Franse vlag.
 ?? © Stanley Gontha/belga ?? Ontgoochel­ing bij de Kroaten: zij konden hun sterke toernooi niet bekronen met de wereldtite­l.
© Stanley Gontha/belga Ontgoochel­ing bij de Kroaten: zij konden hun sterke toernooi niet bekronen met de wereldtite­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium