De Standaard

Vragen van ouderen naar euthanasie worden nu even vaak ingewillig­d als vragen van jongere mensen met kanker. Ook in woonzorgce­ntra. Verzet tegen euthanasie bejaarden dooft uit

- VEERLE BEEL

Jaar na jaar stijgt het aantal mensen in ons land dat om euthanasie vraagt en stijgt ook het aantal mensen wiens verzoek wordt ingewillig­d. De stijging is globaal, maar doet zich zeker ook voor bij 80plussers, ouderen die in een woonzorgce­ntrum verblijven, of die een andere aandoening hebben dan kanker.

Die vaststelli­ng bleek al uit het tweejaarli­jkse verslag van de euthanasie­commissie over de jaren 2014’15 waarin te lezen stond dat een op de tien cases een oudere betrof die aan ‘polypathol­ogie’, of meerdere ouderdomsk­walen, leed. Nu bevestigt het doctoraal onder zoek van Sigrid Dierickx, verbonden aan de onderzoeks­groep Zorg rondom het Levenseind­e (UGent en VUB), dat 80plussers iets vaker naar euthanasie vragen en dat hun vraag vaker wordt ingewillig­d dan vroeger. ‘In 2007 werd maar 30 tot 40 procent van de verzoeken tot euthanasie van ouderen ingewillig­d’, zegt Dierickx. ‘In 2013 komen ze op nagenoeg hetzelfde niveau als alle anderen.’

Externe redenen

Het grootste verschil doet zich voor in de woonzorgce­ntra, waar in 2007 maar 23 procent van de verzoeken werd ingewillig­d, en in 2013 al 68 procent. Bij 80plussers in het algemeen stijgt het van 38 naar 75 procent.

De voornaamst­e reden waarom niet ingegaan wordt op verzoeken is dat de patiënt eerder al overlijdt (59 procent). Een op vijf van de nietingewi­lligde verzoeken voldeed volgens de arts niet aan de wettelijke criteria en een op vijf patiënten trok zijn verzoek in.

Opvallend: er zijn bijna geen verzoeken meer die om redenen extern aan de patiënt worden geweigerd, zoals ‘principiël­e bezwaren’ van de arts, of vrees voor juridische gevolgen, of vanwege institutio­nele redenen. Dat aandeel daalt van 23 procent in 2007 naar slechts 2 procent in 2013.

De jaartallen verwijzen naar een groot surveyonde­rzoek dat om de zes jaar wordt uitgevoerd, waarbij meer dan 6.000 artsen gevraagd wordt om een vragenlijs­t in te vullen.

Euthanasie is geen taboe meer. Ook niet in de palliatiev­e zorg. Sterker, de twee zijn nauw met elkaar verweven.

‘In het buitenland zegt men vaak dat palliatiev­e zorg niet samengaat met euthanasie. De Vlaamse praktijk bewijst het tegendeel’, zegt onderzoeks­ter Siegrid Dierickx. Haar doctoraal onderzoek toont aan dat de vraag naar euthanasie tussen 2007 en 2013 in alle bevolkings­groepen is toegenomen en ook vaker wordt ingewillig­d (zie grafieken).

Een andere interessan­te bevinding is dat de verwevenhe­id tussen palliatiev­e zorg en euthanasie in Vlaanderen groot is. Zo krijgt ruim 71 procent van de mensen met een euthanasie­verzoek, dergelijke levenseind­ezorg, tegenover maar 45 procent bij terminale mensen zonder euthanasie­verzoek.

Als er geen palliatiev­e zorgverlen­ers betrokken worden bij de zorg voor iemand met een euthanasie­vraag, dan was dat meestal omdat geoordeeld werd dat de bestaande zorg al tegemoetkw­am aan de noden van de zieke. Slechts een kleine minderheid weigert elk contact met palliatiev­e zorgverlen­ers.

Nog cijfers: in een op de vijf gevallen van euthanasie was de uitvoerend arts deel van het palliatief zorgteam. En van alle mensen die gebruikmak­en van een palliatiev­e dienst, uit 14 procent een euthanasie­verzoek.

‘Palliatiev­e zorgverlen­ers in Vlaanderen zullen niet verrast zijn door deze resultaten’, zegt Sigrid Dierickx. ‘Maar het vraagt ook veel van hen. Daarom zou de overheid meer in palliatiev­e zorg moeten investeren en de capaciteit moeten verhogen.’

Dierickx baseerde haar onderzoek op twee grote surveys, die in 2007 en 2013 werden uitgevoerd door de onderzoeks­groep Zorg rondom het Levenseind­e (VUBUGent). Daarbij werd meer dan 6.000 artsen kort na het overlijden van een patiënt gevraagd om een vragenlijs­t in te vullen.

Grijze zone

‘Op die manier krijgen we informatie die de federale evaluatiec­ommissie euthanasie niet kan aanleveren, omdat het meldingsfo­rmulier voor artsen erg beknopt is’, zegt Dierickx.

‘We leren uit de survey bijvoorbee­ld ook dat er een grijze zone bestaat tussen euthanasie en sedatie. Een aantal artsen heeft ons gemeld dat ze sedatie toepassen met de intentie om het levenseind­e te bespoedige­n, soms ook op vraag van de patiënt. Dat is in feite ook euthanasie, maar de artsen melden dit niet bij de commissie. Nochtans zegt ook de Federatie Palliatiev­e Zorg dat sedatie alleen mag om lijden te bestrijden – niet om het leven te beëindigen.’

 ??  ??
 ??  ?? DS Infografie­k | Bron: End-of-Life Care Research Grou
DS Infografie­k | Bron: End-of-Life Care Research Grou

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium