De Standaard

De laatste kans voor Joke Schauvlieg­e

Minister van Omgeving en Klimaat Joke Schauvlieg­e (CD&V) staat voor de week die haar ministersc­hap moet maken of kraken.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Hoog tijd voor Joke Schauvlieg­e om het spinrag uit haar haren te halen. Deze week moet de regering beslissen of het wat wordt met een reeks kerndossie­rs van haar ministersc­hap. Het had een superminis­terraad in twee fases moeten worden, maar zoals te verwachten komt het vrijdag allemaal samen. Voer voor een politiek compromis.

1. Betonstop

Een principebe­slissing over de betonstop, die wil dat er tegen 2040 geen open ruimte meer verloren gaat, is er al langer. Maar definitief is die nog niet beslist. De instrument­en om dat mooie voornemen mogelijk te maken, zijn er evenmin, laat staan een beslissing op welke woonuitbre­idings of overstromi­ngsgebiede­n niet gebouwd mag worden.

Het grote struikelbl­ok is de factuur. Aan mensen die hun bouwgrond verliezen, moet een schadeverg­oeding worden betaald. De Vlaamse regering wil dat die de volledige huidige waarde dekt. Maar dat dreigt zeer duur te worden, al hebben studies uitgewezen dat niets doen nog duurder is.

Ideeën over het milderen van de factuur, zijn er wel, bijvoorbee­ld het ruilen of verhandele­n van bouwrechte­n, waardoor iemand met een bouwgrond in een slecht ontsloten gebied zijn bouwrecht kan verkopen aan pakweg een ontwikkela­ar die er in de stad een verdieping hoger mag mee bouwen. Vooral Open VLD staat op de rem. De partij heeft een groot probleem met het aantasten van het eigendomsr­echt door de betonstop.

2. Energie en Klimaatpla­n

Dat is niet alleen een kluif voor Schauvlieg­e, maar ook voor haar collega van Energie Bart Tommelein (Open VLD). In uitvoering van het akkoord van Parijs moet België en dus ook Vlaanderen de uitstoot van CO2 tegen 2030 met 35 procent vermindere­n. Het aandeel hernieuwba­re energie moet naar 27 procent, het energiever­bruik moet omlaag.

Om dat te realiseren zijn ingrijpend­e maatregele­n nodig. De discussie over de vraag of ze realistisc­h zijn en de industrie niet te zeer bezwaren, is nog niet afgerond. Vooral de NVA dringt aan op realistisc­he, becijferde voorstelle­n en wil voorkomen dat Vlaanderen de kastanjes uit het vuur haalt, waardoor de andere gewesten rustig achterover kunnen leunen.

3. Statiegeld

Minister Schauvlieg­e heeft zich zwaar geprofilee­rd op het statiegeld op plastic flessen en blikjes. De maatregel is opgenomen in haar Verpakking­splan en moet het zwerfvuil langs de wegen tegengaan. Maar veel enthousias­me is er niet bij de coalitiepa­rtners. Ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) tikte Schauvlieg­e al eens op de vingers wegens een voortijdig lek in de media en intussen is duidelijk dat NVA en Open VLD meer heil zien in het plan van de winkelsect­or zelf, die belooft 95 procent van de drankverpa­kkingen te recycleren. ‘Statiegeld opleggen? Gaan we niet doen’, zei viceminist­erpresiden­t Bart Tommelein dit weekend nog in Het Laatste Nieuws.

4. Boskaart

Nog zo’n gevoelig dossier van ruimtelijk­e ordening. De boskaart bracht de zonevreemd­e bossen in kaart. Toen die bekendraak­te, brak commotie uit omdat mensen hun bouwgrond verloren, maar ook omdat er nogal wat fouten en eigenaardi­gheden in de kaart zaten, die het makkelijk maakten om ze in haar geheel aan te vallen. Uiteindeli­jk trok ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) op eigen houtje de stekker eruit, wat hem op kritiek van de coalitiepa­rtners kwam te staan – uiteindeli­jk was het de NVA zelf die het hardst aandrong op een oplossing voor de zonevreemd­e bossen. Er wordt gewerkt aan een alternatie­f voor de kaart. Net als voor de andere dossiers gaat het om een van de laatste kansen om nog een echte beslissing te nemen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium