De Standaard

Windmolens ‘ruiken’ vuile dieselsche­pen

- VAN ONZE REDACTEUR TEX VAN BERLAER © Klaas Fopma/hh

De windmolens in de Noordzee krijgen sensoren die hen moeten toelaten om te speuren naar schadelijk­e stoffen die passerende schepen uitstoten.

Binnenkort zullen de windmolens in de Noordzee niet alleen stroom leveren, maar ook schadelijk­e uitstootga­ssen ‘ruiken’. De Belgische regering gaat speciale sensoren plaatsen op de molens, en ze zo laten speuren naar schepen die te veel zwavel of stikstof uitstoten.

Wie te veel vervuilt, vliegt op de bon. Gemiddeld bedraagt zo’n boete tot 20.000 euro, al kan die nog hoger oplopen als de contaminat­ie groot is. ‘Door schepen beter te controlere­n en normen op te leggen op zee, verbeteren we de luchtkwali­teit én de leefbaarhe­id op land’, zegt staatssecr­etaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). ‘De sensoren zijn satellietg­estuurd om nog beter te monitoren.’

De scheepvaar­t blijft veelal onder de radar als het over luchtvervu­iling gaat. ‘Meestal denken we aan wagens en fabrieken’, zegt Ronny Schallier van het BMM, een onderdeel van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen. ‘Maar omdat schepen zware stookolie gebruiken, stoten ze een gigantisch­e hoeveelhei­d schadelijk­e stoffen uit.’

De scheepvaar­t is verantwoor­delijk voor minstens achttien procent van de wereldwijd­e zwaveluits­toot, en voor drie procent van de CO2uitstoo­t.

Eén op de tien sjoemelt

En dat is een slechte zaak voor mens en milieu. Bovendien wonen relatief veel mensen aan onze kust, en lokt het strand jaarlijks heel wat toeristen. Daarom is de Noordzee sinds 2015 een gebied waarin schepen amper zwavel mogen uitstoten. Willen ze daar toch komen, dan moeten ze schonere (maar ook duurdere) brandstof gebruiken.

Vandaag controleer­t het BMM die uitstoot met een vliegtuigj­e dat 2 à 3 keer per week over de hele zuidelijke Noordzee vliegt. Ongeveer tien procent van alle gecontrole­erde vaartuigen begaat een overtredin­g. ‘Maar tegelijker­tijd zien we dat het zwavelgeha­lte boven de Noordzee al drastisch is gezakt’, aldus Schallier.

Met fijnere sensoren op zowel de windmolens als op het vliegtuig moet ook de hoeveelhei­d stikstof naar beneden worden gehaald. Het project kost 1,7 miljoen euro en kan op Europese steun rekenen. De windmolens in de Noordzee worden

‘Omdat schepen zware stookolie gebruiken, stoten ze een gigantisch­e hoeveelhei­d schadelijk­e stoffen uit’

RONNY SCHALLIER (BMM)

 ??  ?? klikpalen.
klikpalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium