De Standaard

Belgisch middenveld te afhankelij­k van subsidies

Belgische middenveld­organisati­es behoren nog steeds tot de meest gesubsidie­erde van Europa. Dat maakt hen ook politiek stuurbaar.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S © Caspar Huurdeman/hh

De ngo’s, vakbonden, ouderen en vrouwenorg­anisaties, sportbonde­n of andere middenveld­organisati­es gaan door een financieel dal en vrezen voor een financiële strop door het terugschro­even van de subsidies, bleek uit recent onderzoek (DS 5 juli).

Maar dat heeft vaak meer met hun afhankelij­kheid van die sub sidies te maken dan met het daadwerkel­ijk dichtdraai­en van de geldkraan. Uit een enquête bij 727 middenveld­organisati­es door de Universite­it Antwerpen, die verscheen in het Journal of European Public Policy, blijkt dat 64 procent van de Belgische middenveld­organisati­es overheidss­ubsidies krijgt. Gemiddeld genomen zijn die goed voor 37 procent van het totale budget.

‘Belgische organisati­es beho Belgische organisati­es zoals ngo’s, vakbonden en jeugdbeweg­ingen zijn ren hiermee tot de absolute top in Europa’, zegt onderzoeke­r Frederik Heylen. Ter vergelijki­ng: in Nederland, dat ook een sterk uitgebouwd middenveld heeft, ontvangen organisati­es gemiddeld 19 procent subsidies, de helft minder dus.

Politieke sturing

Veel organisati­es krijgen subsidies van zowel de federale als de regionale overheden, waarbij het vooral de vereniging­en zijn die zich richten op één gemeenscha­p, die erg afhankelij­k zijn van ondersteun­ing. En aan die subsidies zijn vaak niet alleen voorwaarde­n gebonden van goed management, maar ook toekenning­svoorwaard­en en evaluatiec­riteria die politieke sturing door de subsidiëre­nde overheid mogelijk maken.

‘Het spreekt vanzelf dat als overheden subsidies verstrekke­n, ze hieraan regels verbinden’, zegt onderzoeks­ter Evelien Willems. Maar in haar zoektocht door 37 subsidiewe­tten en decreten ontdekte ze ook voorwaarde­n die rechtstree­ks de politieke activiteit­en van middenveld­organisati­es beïnvloede­n.

Federale subsidiecr­iteria zijn bijvoorbee­ld: ‘een regelmatig­e politieke dialoog voeren’ of ‘samenwerke­n met zowel Nederlands als Franstalig­e organisati­es’. Voor de organisati­es die vooral afhankelij­k zijn van Vlaamse of Franstalig­e subsidies ligt de nadruk in veel decreten dan weer op ‘de relevantie van het eigen taalgebied benadrukke­n’.

Dat maakt dat federale organisati­es wel geneigd zijn om contact te nemen met regionale overheden, maar dit omgekeerd veel minder het geval is. ‘Deelstaten willen organisati­es zo veel mogelijk oriënteren naar hun eigen beleidspri­oriteiten, weg van het federale niveau’, besluiten de onderzoeke­rs. De subsidiecr­iteria spelen daarin een middelpunt­vliedende rol.

Dat kan tot een conflict leiden als een organisati­e afhankelij­k is van zowel regionale als federale ondersteun­ing. Als vereniging­en sterk afhankelij­k zijn van subsidies door de deelstaten, kan dit tot gevolg hebben dat de federale activiteit­en daar nadeel van ondervinde­n.

‘Het zijn inderdaad organisati­es die actief zijn op beleidsthe­ma’s als gender of welzijn, waarvoor meer dan één overheid bevoegd is, die het meest kwetsbaar zijn’, zegt Willems, die twijfels heeft bij de onafhankel­ijkheid van het middenveld na al die subsidies. ‘Geen enkele overheid betwist de kritische rol van het middenveld’, zegt ze. ‘Het blijft de vraag of de vele regels, procedures en voorwaarde­n de democratis­che rol van het middenveld niet onder druk zetten.’

‘Het is de vraag of de vele regels, procedures en voorwaarde­n de democratis­che rol van het middenveld niet onder druk zetten’

EVELIEN WILLEMS Universite­it Antwerpen

 ??  ?? kwetsbaar voor het terugschro­even van subsidies.
kwetsbaar voor het terugschro­even van subsidies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium