De Standaard

Nog geen rem op opleg voor kinderen met kanker

Geen akkoord over beperking ereloonsup­plementen

- VAN ONZE REDACTEUR JONAS MAYEUR

Het beloofde plafond van 5.000 euro opleg als kankerpati­ëntjes in het ziekenhuis op een eenpersoon­skamer liggen, is er nog altijd niet.

Eind juni zou er duidelijkh­eid komen over een beperking van de ereloonsup­plementen voor ‘kwetsbare groepen’. Maar die is er nog altijd niet. Artsen rekenen steeds vaker supplement­en aan. In tien jaar steeg dat bedrag elk jaar met 6,5 procent, van 303 miljoen euro naar 531 miljoen.

Een verblijf in een eenpersoon­skamer wordt zo jaar na jaar duurder. Om een voorbeeld te geven: voor een normale bevalling betaal je in een meerpersoo­nskamer gemiddeld 169 euro uit eigen zak, berekende de CM. In een kamer alleen is dat 1.355 euro, acht keer zoveel. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) wil de ereloonsup­plementen verder inperken. ‘De patiënt pikt dat niet langer’, zei ze eerder.

Onderfinan­ciering

In een akkoord dat artsen en ziekenfond­sen eind vorig jaar hebben gesloten, staan duidelijke intenties. Zo zou er een plafond komen van maximum 5.000 euro opleg voor kwetsbare groepen, bijvoorbee­ld kinderen met kanker of patiënten die een transplant­atie ondergaan. Maar dat is er nog altijd niet.

Het zijn de artsen die de supplement­en aanrekenen. Een deel ervan staan ze af aan het ziekenhuis. Daar wringt het schoentje, zegt Marc Moens van artsenvakb­ond BVAS. ‘Klinieken die veel be handelinge­n doen waarvoor een plafond zou komen, voelen zich benadeeld.’

De ziekenhuiz­en zeggen dat ze bereid zijn voort te onderhande­len. ‘Maar dan moet er stabilitei­t komen in het budget dat de overheid investeert’, zegt Margot Cloet van de koepel ZorgnetIcu­ro. Met andere woorden: een garantie dat er niet opnieuw bespaard wordt op de ziekenhuiz­en. ‘De supplement­en dienen deels als compensati­e voor de onderfinan­ciering’, zegt Cloet.

De socialisti­sche ziekenfond­sen reageren teleurgest­eld. ‘Op papier is er bij iedereen verontwaar­diging’, zegt topman Paul Callewaert. ‘Maar blijkbaar huilen sommigen alleen krokodille­ntranen.’ In 2014 betaalden zo’n 7.000 patiënten meer dan 5.000 euro uit eigen zak.

‘Op papier is er bij iedereen verontwaar­diging. Maar blijkbaar huilen sommigen alleen krokodille­ntranen’

PAUL CALLEWAERT

Topman socialisti­sche ziekenfond­sen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium