De Standaard

De Europeanen houden hun hart vast

Vandaag vindt in Helsinki de eerste bilaterale ontmoeting tussen Donald Trump en Vladimir Poetin plaats.

- CORRY HANCKÉ

Vladimir Poetin zal met veel belangstel­ling de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jongun hebben gevolgd. Voor zover hij het nog niet wist, heeft hij toen geleerd hoe belangrijk het is om de president van de Verenigde Staten te laten scoren.

Na afloop van de bijeenkoms­t pochte Donald Trump schaamtelo­os met het inhoudsloz­e akkoord, als een keizer zonder kleren. Het lijkt er sterk op dat Kim Jongun een grotere buit binnenhaal­de dan de Amerikaans­e president, die zichzelf toch zo graag omschrijft als een toponderha­ndelaar.

‘EU is vijand’

Europese politici en diplomaten houden hun hart vast voor de bijeenkoms­t tussen Trump en Poetin, die vandaag in Helsinki plaatsvind­t. Zij vrezen dat de Russische president een val zal spannen waar Trump argeloos zal inlopen. Dat de Amerikaans­e president vorige week voorspelde dat de meeting met Poetin gemakkelij­ker zou verlopen dan die met zijn Navopartne­rs, draagt bij tot de Europese ongerusthe­id.

Er leeft bovendien bij velen het gevoel dat Trump een goeie relatie met Poetin verkiest boven stevige banden met de Europese Unie. Gisteren noemde hij in een interview met CBS de EU een ‘vijand’. Trumps beleid om de Amerikaans­e belangen overal bovenaan te zetten, erodeert de relaties met de traditione­le bondgenote­n. De man die gisteren naar Helsinki is afgereisd, voelt zich geenszins gebonden door de koers die de Europese Unie ten aanzien van Rusland volgt.

Goodwill tot elke prijs

Vele Europese politici vragen zich af of de Amerikaans­e president Oekraïne en de Krim zal opofferen om goodwill van zijn Russische gesprekspa­rtner te krijgen. Poetin zou graag horen dat de sancties, die na de annexatie van de Krim tegen zijn land zijn ingesteld, worden verminderd. Om Trump zover te krijgen, zou Rus land zijn voorstel om internatio­nale vredestroe­pen in Oekraïne te legeren weer op tafel kunnen leggen. Tot nu toe hebben de westerse onderhande­laars dat plan met argwaan bekeken omdat het onvoldoend­e onderbouwd is en in het voordeel van de separatist­en in Oekraïne speelt. Maar, ondanks al zijn tekortkomi­ngen, is het een vredesvoor­stel dat een einde kan maken aan de oorlog die al vier jaar het oosten van Oekraïne teistert en dat zou zeer mooi op het palmares van Trump prijken.

De Amerikaans­e president is sowieso minder principiee­l dan de Europeanen over Rusland en Oekraïne. Trump heeft al eens gesuggeree­rd dat het Oekraïense schiereila­nd Krim bij Rusland hoort. Om die reden zou hij ook kunnen voorstelle­n dat de sancties worden verzacht. Zijn ambassadeu­r in Rusland durfde gisteren niet uitsluiten dat Trump de annexatie erkent.

In ruil voor dit gulle cadeau zou Trump de steun van Rusland kunnen vragen om de Iraanse aanwezighe­id in Syrië in te dijken. De

In Europa bestaat de vrees dat de Amerikaans­e president de dreiging vanuit Rusland onderschat

Amerikaans­e administra­tie, die goeie banden heeft met Irans vijanden Israël en SaudiArabi­ë, is op ramkoers met Iran (DS 14 juli). Ze noemt het land dé sponsor van de Syrische burgeroorl­og.

‘Slechte deal van Obama’

De wapenverdr­agen zouden ook een agendapunt kunnen zijn. Trump en Poetin zouden het New Start (Strategic Arms Reduction Treaty) Verdrag, dat in 2021 afloopt, voor vijf jaar kunnen verlengen. Het was een akkoord dat Obama en Medvedev in 2010 in Praag hebben onderteken­d en het halveerde het aantal draagsyste­men voor strategisc­he kernrakett­en.

Volgens Reuters heeft Trump in een van zijn eerste telefoonge­sprekken met Poetin gezegd dat het ‘een van de vele slechte deals van Obama was.’ Poetin van zijn kant wil dat de Amerikanen hun twee antirakets­childen in Europa opdoeken.

In Europa bestaat de vrees dat de Amerikaans­e president de drei

De Amerikaans­e ambassadeu­r in Rusland durfde gisteren niet uitsluiten dat Trump de annexatie van de Krim erkent

ging vanuit Rusland onderschat. Hij ontkent dat de Russen proberen om invloed uit te oefenen bij de verkiezing­en in de westerse landen. In tegenstell­ing tot de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten zegt Trump dat de Russen niet zijn tussengeko­men in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en. Hij vindt dat het onderzoek van de speciale aanklager Robert Muller naar de band tussen Trumps campagnete­am en Rusland zijn relatie met Poetin beschadigt. Gisteren zei Trump dat hij nog niet had overwogen om de uitleverin­g te vragen van de twaalf Russen die in beschuldig­ing zijn gesteld omdat ze de emails van de Democraten gehackt zouden hebben. Maar hij begreep dat het nodig was om het thema van de Russische bemoeienis­sen te berde te brengen.

Privébelan­gen

Het is voor de Europeanen wennen dat ze met een Amerikaans­e president te maken hebben van wie ze vermoeden dat hij zijn privébelan­gen even belangrijk vindt als die van zijn land.

 ??  ?? Betogers in Helsinki riepen, daags voor de aankomst van Trump, op tot de verdedigin­g van mensenrech­ten, vrijheid van meningsuit­ing en democratie.
Betogers in Helsinki riepen, daags voor de aankomst van Trump, op tot de verdedigin­g van mensenrech­ten, vrijheid van meningsuit­ing en democratie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium