De Standaard

‘Luc Besson heeft mij verkracht’

-

In mei kwam aan het licht dat een actrice een klacht ingediend had tegen de Franse regisseur Luc Besson wegens grensovers­chrijdend gedrag. Toen wou ze nog anoniem blijven. Nu doet de Vlaamse Sand Van Roy (27) publiekeli­jk haar verhaal.

‘Wat Luc Besson me heeft aangedaan, kan echt niet door de beugel’, zegt Van Roy in Het Nieuwsblad. De Hasseltse leerde de regisseur kennen via haar rol in diens film Valerian. ‘In twee jaar tijd ben ik meerdere keren door hem verkracht. Had ik het naar buiten gebracht, dan was mijn carrière voorbij.’

Twee maanden geleden diende ze alsnog een klacht in. ‘Ik moest naar zijn hotelkamer komen en toen heeft hij me vreselijk veel pijn gedaan. Ik riep “arrête”, maar hij luisterde niet. Toen het gedaan was, gaf hij mij nog een klap en ging ik bewusteloo­s tegen de grond.’ Een dag nadien stapte Van Roy naar de politie.

Sindsdien wordt ze geboycot in de Franse filmindust­rie, zegt de actrice. Maar intussen kreeg Van Roy al de steun van vier andere vrouwen, die gelijkaard­ige verhalen lieten optekenen in Franse media. Daar wordt Besson afgeschild­erd als de Franse Harvey Weinstein.

De regisseur zou inmiddels gevlucht zijn naar de VS, en ontkent alles. ‘Mijn cliënt spaart zijn uitleg voor de onderzoeke­rs’, aldus zijn advocaat. ‘Hij houdt zich ter beschikkin­g van de gerechteli­jke politie.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium