De Standaard

Kraftwerk bracht vuurwerk

Werchter sloot zijn seizoen af met TW Classic. dEUS mocht zijn nieuwe gitarist dopen, Editors mocht nogmaals triomferen, maar het was Kraftwerk dat de weide plat bliepte.

- FLOOR DECKX TW Classic, gezien op zaterdag 14 juli in Werchter. © Geert Van de Velde © gvdv © Geert Van de Velde

Als Werchter Boutique een maand geleden nog de belofte van een zwoele festivalzo­mer in zich droeg, dan was die festivalzo­mer zaterdag volop aan de gang. TW Classic moest concurrere­n met onder meer Dour en Cactus, en de doorgewint­erde festivalga­nger had al vier dagen Rock Werchter achter de kiezen. Was het daardoor dat deze editie van TW Classic niet bepaald knalde? Aan het vuurwerk dat Editors had meegebrach­t, zal het alvast niet gelegen hebben.

Er stonden nogal wat bands op de affiche die het publiek in twee kampen verdeelden: of je was er wild van, of je moest er niets van weten. Eerst was er Bløf (¨¨¨èè) dat in puristisch­e kringen mikpunt van spot is vanwege zijn zogenaamd onbegrijpe­lijke teksten, maar nu wel vrolijk doorbreekt in Vlaanderen dankzij de radiohit ‘Zoutelande’. Vervolgens was er dEUS (¨¨¨èè), dat het aandurfde om Mauro De Grote te vervangen door Bruno De Groote – de nieuwe gitarist beleefde zijn vuurdoop voor een volle festivalwe­i. Je had ook nog The National: een creepy versie van Coldplay voor de een, een magistrale rocknoirba­nd voor de ander.

Mislukte new wave

In maart van dit jaar zagen we Editors (¨¨¨èè) het Sportpalei­s domineren: een lovenswaar­dige prestatie die smaakte naar meer. Helaas kregen we dat op TW Classic niet te zien. De manische blik in Tom Smiths ogen kwam gespeeld over. Zijn bindtekste­n kwamen uit Het Grote Boek der Bindtekste­n. Het hielp ook niet dat de volumeknop pas gevonden werd na een nummer of zeven. ‘Munich’ maakte indruk met zijn U2gitaarri­ffje en de baslijn die daar zo mooi onder kringelde. In ‘Nothingnes­s’ zat Smiths stem eindelijk goed in de geluidsmix en ‘Violence’ blonk dan weer uit in flukse elektronic­a. Jammer dat we daarna twee songs in de maag gesplitst kregen die iets te nadrukkeli­jk ‘mislukte new wave’ ademden: ‘No harm’ was met zijn spaarzame arrangemen­t en falsetvoca­len een en al effectbeja­g, ‘Sugar’ was Depeche Mode overgoten met een Coldplaysa­usje. Niemand die daarop zat te wachten.

Toch werden we ook nu weer omvergebla­zen door de orkaankrac­ht van een paar klassieke Editorsson­gs. De pianointro van ‘Racing rats’ blijft onovertrof­fen. ‘Smokers outside the hospital doors’ werkt altijd, en ‘Papillon’ ontpopte zich wederom als een heus partyanthe­m.

Aansteller­itis

Eerder op de avond had The National (¨¨¨èè) de wei op sleeptouw genomen in zijn donkere maar fascineren­de oeuvre. Het duurde niet lang voor zanger Matt Berninger zijn eerste microfoon tegen de grond keilde. Dat was tijdens een krachtig ‘The system only dreams in total darkness’, typisch zo’n The Nationalso­ng waarin Berninger zijn onmacht op poëtische wijze uitschreeu­wt. En hoe meer de zanger van zijn drankjes nipte – geen wijn zoals gewoonlijk, maar iets wat leek op mojito – hoe serieuzer hij dat schreeuwen nam. Gelukkig bleef hij bij de les en kleurde hij de wondermooi­e zangpartij­en in ‘Don’t swallow the cap’ en ‘Light years’ met zijn aardedonke­re bariton gloedvol in. ‘Fake empire’ was nog zo’n treffend mooi moment.

Tussen de hits als ‘Bloodbuzz Ohio’ en ‘The day I die’ door raakte Berninger ons evenwel een paar keer kwijt. Dat akkefietje met de band waarin hij zijn gitarist ‘fix your guitar!’ toebeet. Die microfoons­tandaard die hij aan iemand in het publiek overhandig­de – waarom? Zijn geijsbeer over het podium, met dat air van onverschil­ligheid. Het hielp allemaal niet om onze sympathie te winnen. Nu hebben ze bij The National onze sympathie natuurlijk niet nodig, maar als we Matt Berninger niet zo’n aansteller vonden, hadden we dit concert wellicht iets intenser beleefd.

Kling klang

De ster van TW Classic zat tussen deze twee rockbands geprangd. Kraftwerk (¨¨¨¨è) gaf een subtiel lesje in muziekgesc­hiedenis en toonde hoe invloedrij­k het geweest is als elektronic­apionier. Zo statisch als de heren daar achter hun knoppentaf­els stonden, zo wervelend was hun sound. Fijn om te horen hoezeer hedendaags­e genres als house, techno en hiphop (die sample van ‘Trans Europe Express’ in ‘Planet rock’ van Afrika Bambaataa!) schatplich­tig zijn aan het oeuvre dat in de Düsseldorf­se Kling Klangstudi­o in elkaar geknutseld werd. Lesje in muzikale geschieden­is. Doe eens normaal, zeg. Ogen vol waanzin bij Tom Smith en moves waarop Mister Bean jaloers zou zijn.

Als we Matt Berninger niet zo’n aansteller vonden, hadden we dit concert wellicht iets intenser beleefd

 ??  ?? Kraftwerk.
Kraftwerk.
 ??  ?? Editors.
Editors.
 ??  ?? The National.
The National.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium