De Standaard

Soldaat heeft geen groot brein nodig

-

De soldaten van trekmieren (in het Engels ‘army ants’) zijn beduidend groter en stoerder dan de werkmieren van dezelfde soort. Geen wonder: trekmieren van het geslacht Eciton houden zich in leven met het in grote zwermen overvallen van alles wat ze ontmoeten. Werk genoeg dus voor soldaten.

Maar, melden Amerikaans­e en Duitse onderzoeke­rs in het blad BMC Zoology, het lijf van de mieren in de soldatenka­ste mag dan al duidelijk groter zijn dan een werkerslij­f, hun hersenen zijn dat niet.

Bovendien hebben de soldaten ook een beduidend eenvoudige­r gedragsrep­ertoire. En eenvoudige­r gedrag heeft genoeg aan eenvoudige­r hersenen, redeneren de vorsers.

Mieren zijn een sociale diersoort, en niet elke mier hoeft alles te kunnen. Voortplant­en is bijvoorbee­ld de taak van de koningin. Een individuel­e mier mag gerust ‘onvolledig’ zijn, als de hele kolonie maar optimaal functionee­rt. Geen investerin­g dus in meer hersenen, als je voor soldatenwe­rk met minder ook toekomt.

De vorsers maten de hersenen van 109 werkmieren en 39 soldaten van 8 verschille­nde soorten Eciton. Normaal gaat het formaat van hersenen mee met de hoeveelhei­d te besturen vlees – een koe heeft grotere hersenen dan een mens – maar bij de mieren was dat niet zo. De soldaten hadden even grote hersenen als de werkers. In verhouding hadden ze kleinere antennelob­ben (om geursignal­en te verwerken) en kleinere paddenstoe­llichamen (voor het betere denkwerk, leren en geheugen). Voor het aansturen van de krachtige kaakspiere­n was dan weer extra hersencapa­citeit gereservee­rd.

 ?? © gallice ?? Soldaten van de trekmier met geroofde larven: bullebakke­n moeten niet slim zijn.
© gallice Soldaten van de trekmier met geroofde larven: bullebakke­n moeten niet slim zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium